Oeuvreprijs voor Huub Oosterhuis tijdens nieuwe Nacht van de Theologie

home

Van onze redactie religie & filosofie

Handenschudden tijdens de eerste Nacht van de Theologie in de Amsterdamse Hermitage. ©Werry Crone

Het theologengala Nacht van de Theologie staat dit jaar in het teken van 'de vreemdeling in ons midden'. Gala en engagement gaan goed samen, gelooft coördinator Tom Mikkers.

De dichter-theoloog Huub Oosterhuis schrijft speciaal voor deze tweede Nacht van de Theologie het pamflet 'Red hen die geen verweer hebben' (uitg. Ten Have).

Oosterhuis ontvangt tijdens het galafeest voor theologen (dat net als vorig jaar plaatsvindt op 21 juni in de Hermitage in Amsterdam) een prijs voor zijn gehele oeuvre. De oeuvreprijs Theologie bestaat uit een sculptuur van kunstenaar Leo Lanser.

Diner en debat
"We hebben goed geluisterd naar de reacties op de eerste Nacht van de Theologie", zegt Tom Mikkers, tevens algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap. Vorig jaar kwamen op 21 juni zo'n 200 theologen bijeen in de Hermitage voor een diner met debat. 

In de tuin naast de Hermitage hielden jonge theologen toen onder de naam Contrastnacht een tegenmanifestatie, met schoenenpoetsers en een varken aan het spit.

Dansvloer
Tijdens de afterparty op de zolder van het pand van de Protestantse kerk Amsterdam, naast de Hermitage, vonden galagasten en contrastnachtgangers elkaar op de dansvloer.

"Het succes van vorig jaar was dat theologen, uitgevers en journalisten die allen werkzaam zijn op hetzelfde terrein, nu eens met elkaar in gesprek kwamen. Het verhaal over kerk en geloof is aan het veranderen en dat is ook wel zorgelijk, maar tijdens de Nacht is met élan gevierd dat die verandering ook nieuwe mogelijkheden schept,'' aldus Mikkers.

Vreemde eend
In een toelichting op het thema: "Bij de term 'Vreemd vermogen' kun je denken aan theologie. Dat vak was ooit de koningin van de wetenschap en is nu een vreemde eend in de bijt. We willen ook de vraag aan de orde stellen hoeveel vreemd vermogen een samenleving aan kan, hoeveel schuld, economisch, en moreel."

De Nacht van de Theologie is een initiatief van de Remonstrantse Broederschap, dagblad Trouw, NCRV, IKON en de Protestantse Kerk Amsterdam. Ook uitgevers als Meinema en  Ten Have, en theologische faculteiten (VU, PThU, FKT) doen mee.

Longlist
Vorig jaar kreeg cultuurtheoloog Frank Bosman tijdens de Nacht van de Theologie de publieksprijs voor de meest spraakmakende theoloog. Het boek De Bijbel Cultureel, van Marcel Barnard en Gerda van de Haar werd bekroond door de vakjury als beste theologische publicatie.

Volgende maand maakt de organisatie van de Nacht van de Theologie de longlist bekend van zowel de meest spraakmakende theoloog als van de beste theologische publicatie. Dan is ook de vernieuwde website online en de inschrijving geopend.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie