Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oekraïne verdeelt CDA'ers op partijcongres

Home

Jelle Brandsma

CDA-leider Sybrand Buma tijdens het najaarscongres van de partij in Veghel. © ANP
REPORTAGE

Raadslid Ton Bolsius denkt een paar seconden na. Hij heeft een leeg bierglas in de hand en om de schouders een groene bodywarmer met de letters 'CDA'. Het partijcongres in het Brabantse Veghel is zaterdag net achter de rug. "Dilemma", zegt hij dan. "Maar uiteindelijk moeten wij de poging steunen van premier Mark Rutte om het verdrag toch te ondertekenen. Dat zal denk ik ook wel gebeuren."

De vraag was hoe het CDA moet omgaan met de uitslag van het Oekraïnereferendum. Een meerderheid wees op 6 april ondertekening van het EU-Oekraïneverdrag af. Bolsius: "Ik zet een vraagteken bij de representativiteit van het referendum." De opkomst was ruim dertig procent.

Zoals Bolsius, raadslid in Veldhoven, zijn er meer op het congres in de oude veevoerfabriek. Het Oekraïnereferendum staat niet officieel op de agenda van het CDA-congres, maar is in de wandelgangen wel een thema. Europarlementariër Jeroen Lenaers zegt erover: "Als ik over het verdrag moet beslissen, zal ik voor ondertekening stemmen. Veertig procent van de stemmers vond dat op 6 april ook en ik vind dat de minderheid ook gehoord mag worden."

Lees verder na de advertentie
Veertig procent van de stemmers vond dat op 6 april ook en ik vind dat de minderheid ook gehoord mag worden

Europarlementariër Jeroen Lenaers

Mailwisseling

Deze opvattingen contrasteren met die van Buma. Vorige week publiceerde Trouw al uit een mailwisseling waarin CDA'ers pleiten voor het verdrag: "Laat Nederland zijn waarde in Europa behouden." Buma meent dat er geen Nederlandse handtekening onder het verdrag kan. Hij is tegen een referendum en voor het EU- Oekraïneverdrag, maar als er toch een volksraadpleging wordt gehouden, is het zaak de uitkomst uit te voeren, redeneert hij. Wie dat niet doet, ondermijnt het vertrouwen in de politiek.

Minister-president Rutte ziet mogelijkheden aan de uitslag van het referendum tegemoet te komen door een aanhangsel bij het verdrag te voegen waarin staat waar het verdrag niet voor bedoeld is: geen opstapje naar lidmaatschap van de EU, geen geld naar de Oekraïne en geen militaire samenwerking. Hij hoopt in het parlement steun voor ondertekening te vinden als hij is uitgepraat met de andere EU-lidstaten. In de Tweede Kamer heeft hij het CDA niet per se nodig en daarom sprak hij twee weken geleden met Elco Brinkman, fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Een deel van de CDA-senaatsfractie lijkt Rutte rugdekking te bieden.

'Nee is nee'

Frank Kerckhaert, vicevoorzitter van het CDA en ex-burgemeester van Hengelo, snapt de opstelling van de senaatsfractie. Het 'nee is nee' van Buma is hem te rigoureus. Hij vindt dat het CDA maar eens moet afwachten waar Rutte mee terugkomt. "Je moet de deur niet helemaal dichtgooien." Zo ziet Marja van Bijsterveldt, ex-minister, dat ook. "Het CDA heeft de plicht om een eigen afweging te maken. Er zijn heel veel mensen die 'ja' hebben gestemd of die niet hebben gestemd en daar moet je ook rekening mee houden." Buma krijgt wel steun van Julius Terpstra, voorzitter van de jongerenorganisatie CDJA: "Neem de kiezer serieus. Anders raakt de politiek nog verder beschadigd."

Het congres stelde de kandidatenlijst ongewijzigd vast voor de Kamerverkiezingen in maart. Buma verwees in zijn toespraak naar de Oekraïnereferendum: "Ik weet het, ook binnen onze eigen partij
wordt er verschillend over gedacht." Hij denkt dat de politiek geen andere keus heeft dan luisteren naar de burger. "Een politiek die toch doordendert, bewijst wat de mensen al dachten: dat die politici in een eigen wereld leven en de keuze van hun eigen volk niet vertrouwen."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie
Veertig procent van de stemmers vond dat op 6 april ook en ik vind dat de minderheid ook gehoord mag worden

Europarlementariër Jeroen Lenaers