Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko vrijgelaten

Home

redactie

Joelia Timosjenko in 2004 © afp

Oud-premier Joelia Timosjenko is vrijgelaten. Eerder werd onterecht gesuggereerd dat de Oekraïense al op vrije voeten is, maar volgens persbureau Reuters is dat nu wel het geval.

Timosjenko (53) zat in een gevangenisziekenhuis in het oosten van Oekraïne in de stad Charkov. Daar werd ze streng bewaakt. De oud-premier, die vooral naamsbekendheid verwierf tijdens de Oranje-revolutie in 2004, zat sinds 2011 vast wegens machtsmisbruik en valsheid in geschriften.

Getuigen zagen de Oekraïense de gevangenis in een rolstoel verlaten. In het door demonstraties geteisterde Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, wordt Timosjenko op handen gedragen. Ze wordt gezien als de icoon van de oppositie.

Het parlement heeft voor de vrijlating van Timosjenko president Janoekovitsj afgezet. Oekraiëners kunnen op 25 mei naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen. Daar drongen demonstranten en oppositieleiders op aan, omdat ze het niet eens waren met het akkoord dat EU-ministers gisteren hadden gesloten met Janoekovitsj en de oppositie. In dat akkoord stond dat de president tot het einde van het jaar kon aanblijven, maar opstandelingen zagen hem het liefst direct vertrekken.

Eerder vandaag weigerde de afgezette president Janoekovitsj, die tevens aartsrivaal is van Timosjenko, zijn ambt te verlaten. "Dit is een coup", beklaagde de staatsman zich. De 'gangsters' in Kiev terroriseerden zijn land en vertoonden akelig veel overeenkomsten met de Nazi's in de jaren dertig van de vorige eeuw, aldus Janoekovitsj.

Deel dit artikel