Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oekraïense hackers leggen NAVO-websites plat

Home

Redactie

© Olaf Koens

Oekraïense cybercriminelen van de hackersorganisatie CyberBerkoet hebben drie websites van de NAVO zaterdagavond platgelegd door middel van een zogeheten DDoS-aanval. Dat verklaart de club op zijn website.

De club heeft de aanval uitgevoerd omdat de hackers het niet eens zijn met de bemoeienis van de NAVO in Oekraïne. 'Wij, CyberBerkoet, staan de aanwezigheid van de NAVO op ons grondgebied niet toe', staat in het bericht. De naam van de organisatie is gelinkt aan de voormalige Oekraïense oproerpolitie Berkoet die het de afgelopen maanden aan de stok kreeg met prowesterse actievoerders in Kiev.

De NAVO-websites Nato.int, Nato-pa.int en ook Ccdcoe.org (van het cyberdefensiecentrum van de NAVO) zijn sinds zaterdagavond 18.00 uur niet bereikbaar. Bij een DDoS-aanval wordt een bepaalde website gebombardeerd met verbindingsverzoeken van talloze computers, waardoor de server het verkeer niet meer aankan en vastloopt. Een woordvoerder van de NAVO zegt dat de aanvallen geen invloed hebben op de militaire operaties van de organisatie.

Vandaag is er een referendum over de status van de Krim. In Oekraïne en Rusland voeren hackers sinds de Russische militaire actie op de Krim cyberaanvallen uit. Zo waren vrijdag de websites van het Kremlin, de Russische centrale bank en het ministerie van Buitenlandse Zaken van dat land een korte tijd uit de lucht na aanvallen van hackers.

De Russische groep die de verantwoordelijkheid opeiste is tegen het beleid van Poetin en wist in mei 2012 ook al belangrijke sites uit de lucht te halen uit protest tegen de derde presidentstermijn van president Vladimir Poetin.

Eerder waren ook websites van Russische media die het beleid van Poetin steunden slachtoffer van cyberaanvallen.

Deel dit artikel