Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Obiku bewijst opnieuw waarde voor Feyenoord

Home

NIJMEGEN - Op 25 mei heeft Feyenoord met de bekerfinale voor eigen publiek tegen Volendam opnieuw het deelnemersbewijs voor de Europa Cup II voor het grijpen. Toch laten de geconcentreerd spelende Rotterdammers niets aan het toeval over. De competitie staat voorlopig centraal en dat ondervond gisteravond ook NEC: 0-1.

Het was de derde achtereenvolgende uitwedstrijd die Feyenoord in winst omzette. En het was tevens de derde keer dat Mike Obiku het zo belangijke openingsdoelpunt produceerde. Gevoegd bij zijn winnende goal in de verlenging tegen Ajax, is zijn terugkeer tijdens dit seizoen uit de Zweedse competitie een succes te noemen. Toen Obiku indertijd op voorspraak van voorzitter Jorien van den Herik uit de niets voorstellende competitie op Cyprus werd weggeplukt, werd hier alom vreemd van opgekeken. Van den Herik wist wel iets van de Nigeriaan, want de dakbedekkkings-tycoon zetelt gedurende enkele maanden per jaar op Cyprus. Toch waren Obiku's prestaties bij Feyenoord aanvankelijk van dien aard, dat hij aan het weinig betekeningsvolle Helsingborg in Zweden werd uitgeleend. Als pinch-hitter blijkt hij van meer waarde dan de tijdelijk naar Japan uitgeweken John van Loen. Obiku scoort vooralsnog niet alleen één op één, hij is ook redelijk behendig geworden in het kaatsen en bovendien heeft hij een opmerkelijk goede timing in de lucht. Zo lang hij zich zelf kan blijven zien als een nuttige vervanger van de nu geblesseerde Henke Larsson, heeft Obiku zeker zijn waarde voor Feyenoord. Gisteren was hij in De Goffert al in de zesde minuut de gevierde man, toen hij alert was bij een zwakke reactie van NEC-doelman Brookhuis op een vrije trap van Witschge: 0-1.

Dat Feyenoord voorlopig blijft winnen, is verdienstelijk, want tenslotte zijn met Taument en Larsson twee van de drie aanvallers langdurig uit de roulatie. De oude Hongaar Kiprich mag zodoende blijven meedoen, maar ondanks zijn nog altijd voorradige portie slimheid, gaan de jaren tellen. Mede omdat hij bij het Feyenoord-publiek zo immens populair is, gaat de clubleiding Kiprich voorzichtig vertellen dat hij de mooiste toekomst achter zich heeft. Eigenlijk is er niet echt plaats meer voor hem in de Kuip.

Naast Obiku was Scholten gisteren de waardevolste Feyenoorder. De rechtermiddenvelder heeft toch weer de libero-positie van Trustfull overgenomen. Dat is dubbel voordelig. Scholten is rustig en heeft de gave bijna foutloos te kunnen spelen. Hij organiseert en zorgt ervoor dat het aantal misverstanden in de vaak zo kwetsbare verdediging afneemt. Het plaatst de door Feyenoord zo verlangde komst van Ronald Koeman in een bijzonder daglicht. Met Scholten als libero, wint ook het middenveld met Trustfull aan creativiteit. Trustfull neemt risico's, hetgeen na tal van mooie acties nog wel eens in balverlies resulteert, maar beter dan Scholten kan hij voor openingen zorgen.

Feyenoord blijft dus mikken op een plaats in het UEFA Cup-toernooi. In dat streven werd de eerstvolgende tegenstander, FC Twente, door de winst op NEC alvast gepasseerd. Het programma blijft niettemin zwaar, met PSV en Ajax thuis en Vitesse en Roda JC uit in de laatste vier ronden. Pikant is met name 21 mei als datum voor Feyenoord-Ajax. Dat is drie dagen voor de door Ajax te bereiken Europa Cup-finale en vier dagen voor de bekerfinale Feyenoord-Volendam.

NEC was als degradatiekandidaat pas diep in de tweede helft tot enig serieus aanvalswerk in staat. De ploeg stuntte onlangs voor eigen publiek tegen Roda JC, maar ging enkele dagen later onderuit tegen Dordrecht. Coach Kees van Kooten laat zijn team op papier aanvallend voetbal spelen. De uitvoering van dat voornemen blijft vaak teleurstellend. De Nijmeegse ploeg houdt zich nu maar vast aan het feit dat het in de laatste zes competitieronden vier keer thuis mag spelen: tegen achtereenvolgens Sparta, NAC, Heerenveen en FC Groningen.

Deel dit artikel