Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Obama zegt dat hij van Trump zou hebben gewonnen; Trump zegt van niet

Home

Redactie

© afp

President Barack Obama, die op 20 januari aftreedt, denkt dat hij de verkiezingen zou hebben gewonnen als hij voor een derde keer mee had mogen doen. Dat zei hij in een interview dat maandag door de Amerikaanse nieuwszender CNN werd uitgezonden. Donald Trump reageerde direct met een tweet: No way.

Obama zei in een interview dat maandag werd uitgezonden dat hij ervan overtuigd is dat zijn linkse beleid nog steeds succesvol zou zijn geweest bij de verkiezingen van 2016.
      
Twee termijnen
De Amerikaanse grondwet staat echter maar twee termijnen toe voor een president, en dus werd Hillary Clinton de Democratische presidentskandidate. Zij verloor nipt van Donald Trump, maar haalde wel bijna drie miljoen meer stemmen binnen.
      
Volgens Obama vond er, ondanks de verkiezingsuitslag op 8 november, tijdens zijn presidentschap een culturele verschuiving plaats. 'De meerderheid gelooft wel in een Amerika dat tolerant, divers en open is en vol energie en dynamiek', aldus de president.

Het probleem is dat het zich niet altijd in de politiek manifesteert. Maar ik heb vertrouwen in deze visie, omdat ik er vertrouwen in heb dat als ik opnieuw kandidaat was geweest en deze visie had uitgedragen, ik een meerderheid van het Amerikaanse volk had kunnen mobiliseren om zich achter mij te scharen.'

No Way!
Donald Trump reageerde via Twitter direct op de uitlatingen. 'Hij moet dat wel zeggen, maar ik zeg NO WAY!' Hij wijst daarbij op het afnemend aantal banen, IS en Obamacare, in zijn ogen grote mislukkingen in het tijdperk van Obama.
      
Over Hillary Clinton zei Obama dat ze 'geweldig had gepresteerd onder moeilijke omstandigheden'. Volgens de president kreeg ze te maken met 'een dubbele standaard', waardoor haar tekortkomingen uitvergroot werden.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie