Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Obama roept noodtoestand uit in Louisiana

Home

Redactie

Een nooddijk die water moet tegenhouden in Port Sulphur (Louisiana) wordt provisorisch versterkt in verband met de komst van de storm Isaac. © ap

Met het oog op de komst van de tropische storm Isaac heeft de Amerikaanse president Barack Obama de noodtoestand in de staat Louisiana afgekondigd. Intussen is bekend geworden dat Isaac boven de Golf van Mexico aan het aanzwellen is tot een orkaan van categorie 2.

Eerder had de gouverneur van Louisiana, net als zijn collega's in de zuidelijke staten Mississippi, Alabama en Florida, al de noodtoestand uitgeroepen. Door de bevestiging van Obama kunnen nu ook manschappen en materieel van de federale overheid ingezet worden om de lokale autoriteiten te helpen. Dat gebeurt via het federale agentschap voor rampenbestrijding FEMA.

Orkaankracht
Dat Isaac mogelijk uitgroeit tot een orkaan van de tweede categorie, betekent dat rekening moet worden gehouden met windsnelheden boven de 160 kilometer per uur. Orkanen worden ingedeeld in een schaal van 1 tot 5 met oplopende sterkte. Isaac zal naar verwachting dinsdag of woensdag de zuidoostkust van de VS bereiken, ergens tussen Florida en Louisiana.

Evacuaties
In laaggelegen gebieden in Louisiana en Alabama hebben al preventieve evacuaties plaatsgevonden. Tienduizenden leden van de National Guard zijn in staat van paraatheid gebracht. Op Haïti en in de Dominicaanse Republiek eiste Isaac de afgelopen dagen ten minste twintig levens.

Woensdag is de zevende verjaardag van de verwoestende doortocht van Katrina door New Orleans. FEMA verwacht dat de dijken rondom de stad beter bestand zullen zijn tegen het noodweer dan in 2005.

Lees verder na de advertentie
© reuters
© REUTERS

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie