Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Obama paait joodse kiezers

Home

(Novum/Ap) - Senator Barack Obama, Democratisch kandidaat in de Amerikaanse voorverkiezingen, heeft zich in een dinsdag verschenen interview gewend tot de inwoners van Israël en daarmee ook tot de joodse kiezers. Uitspraken van Obama in Israëlische kranten komen overeen met de eisen van Israël in de onderhandelingen met de Palestijnen. Het binnenhalen van de joodse stem kan in grote staten als New York en Florida de overwinning opleveren.

Maar Obama krijgt de joodse stem niet cadeau. Zijn grootste tegenstreefster, Hillary Clinton, genoot tot nog toe de voorkeur van de Israëliërs, omdat ze ervaren is en omdat haar man Bill Clinton tijdens zijn presidentschap het land steunde. Obama kennen ze hier eigenlijk niet.

Obama hield maandag vanuit Florida een conferencecall met Israëlische journalisten, en schaarde zich achter de Israëlische belangen. Ook deed hij beweringen op internet dat hij moslim zou zijn af als ,,vuige laster". De Jerusalem Post en de Haaretz publiceerden dinsdag delen uit het gesprek.

"Wat voor overeenkomst er ook komt, Israël moet een joodse staat blijven", zei Obama volgens de Jerusalem Post .

Obama sprak zich in het interview uit voor een Palestijnse veiligheidsmacht, die Israël moet vrijwaren van aanvallen van militante facties. Hij is tegen het aanknopen van gesprekken met Hamas zolang die militante moslimorganisatie het bestaansrecht van Israël ontkent.

Veel Israëliërs maken zich zorgen over de diplomatieke banden die Obama - op laag niveau - zou willen aangaan met Iran. Dat land heeft een omstreden nucleair programma, en een president die meermalen heeft aangegeven Israël van de kaart te willen vegen.

Deel dit artikel