Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Obama hoopt dat Verenigd Koninkrijk verenigd blijft

Home

redactie

© epa

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren, aan de vooravond van het referendum over de Schotse onafhankelijkheid, in een tweet de hoop geuit dat het Verenigd Koninkrijk 'sterk en verenigd' blijft.

'Het Verenigd Koninkrijk is een bijzondere partner voor Amerika en een positieve kracht in een instabiele wereld. Ik hoop dat het sterk, robuust en verenigd blijft', luidt het in een tweet van het Witte Huis (@WhiteHouse), gevolgd door de initialen van Barack Obama, 'bo', wat erop wijst dat het gaat om een boodschap van de president.

Schotland stemt vandaag over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. De stemlokalen voor het historische referendum gaan open om 08.00 uur Nederlandse tijd. De belangstelling voor de volksraadpleging op initiatief van de Schotse nationalist en premier Alex Salmond is enorm. 97 procent van de stemgerechtigden heeft zich geregistreerd. De verwachte opkomst is hoger dan 90 procent. Iedere inwoner van 16 en ouder mag stemmen.

Opiniepeilingen
Volgens de laatste opiniepeilingen is een kleine meerderheid tegen onafhankelijkheid. Wel is het zo dat 8 tot 14 procent van de 4,3 miljoen kiesgerechtigden nog geen beslissing zou hebben genomen. De voorstanders van onafhankelijkheid hebben de afgelopen maanden terrein gewonnen.

De stemlokalen sluiten donderdag om 23.00 uur Nederlandse tijd. Het tellen van de stemmen gaat de hele nacht door. De einduitslag volgt waarschijnlijk in de loop van de vrijdagochtend, maar misschien pas in de middag.

De Schotse premier Salmond heeft de Schotten opgeroepen 'deze kans (op onafhankelijkheid) niet door onze vingers te laten glippen'. De Britse premier David Cameron heeft de Schotten meer autonomie beloofd als ze tegen onafhankelijkheid stemmen.

Lees verder na de advertentie

The White House on Twitter: "The UK is an extraordinary partner for America and a force for good in an unstable world. I hope it remains strong, robust and united. -bo"

Deel dit artikel