Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Obama hamert bij afscheidsspeech op democratische waarden VS

Home

Redactie

President Barack Obama bij zijn afscheidsspeech. © AP

President Barack Obama heeft vannacht in Chicago zijn afscheidsspeech gehouden. Het publiek scandeerde 'Four more years' en dat bracht een glimlach op het gezicht van de vertrekkende Amerikaanse president, terwijl hij antwoordde: 'I can't do that.'

Verder ging hij niet in op de anti-Trumpgevoelens die af en toe duidelijk hoorbaar naar boven kwamen uit het publiek. Hij temperde ze juist door zijn toehoorders erop te wijzen dat de ene gekozen president over anderhalve week wordt vervangen door de andere democratisch gekozen president.

Obama hamerde verder vooral op de democratische waarden van de Verenigde Staten en zijn verworvenheden in de acht jaar dat hij president heeft mogen zijn van de Amerikanen. 'Van alle Amerikanen.'

Hij wees op de taak van de Amerikanen zelf, om wat minder bevooroordeeld naar de ander te kijken, of het nou minderheden betreft of juist de blanke middenklasse. Luister naar elkaar, kijk goed naar elkaar, dan overkomen we onze verschillen, zo benadrukte hij. En dan komen we erachter dat we helemaal niet zoveel van elkaar verschillen dan we in eerste instantie wellicht denken.

Lees verder na de advertentie

Vanzelfsprekend

'Onze democratie wordt bedreigd zodra we het als vanzelfsprekend gaan beschouwen. We moeten er voor blijven vechten. En dat betekent dus dat we moeten stemmen. En dat we mee moeten blijven vechten voor de democratie', zo ging hij verder.

'Onze grondwet is een prachtig geschenk, maar het is slechts een stukje papier. Wij moeten het waarde geven. Wij moeten het kracht bij zetten. En we moeten niet iemand de schuld geven die democratisch is gekozen, zonder zelf gestemd te hebben. Als je teleurgesteld bent in de regering, in degene die is gekozen, verzamel dan genoeg handtekeningen en stel jezelf verkiesbaar. Maar doe er iets aan.'

Lees verder onder de video.

We moeten niet iemand de schuld geven die democratisch is gekozen, zonder zelf gestemd te hebben.

Eerbetoon

Obama sloot zijn speech af met een prachtig eerbetoon aan zijn vrouw Michelle Obama, die hij een voorbeeld noemde voor het hele land, die haar rol met stijl en waardigheid heeft bekleed, terwijl ze er nooit zelf om heeft gevraagd. Bij de staande ovatie die ze kreeg, moest hij zelf ook een traantje wegpinken.

'Het was een enorme eer om president te zijn, de eer van mijn leven. En ik stop niet. Ik blijf bij u als burger. Jullie zijn de toekomst en daarom weet ik dat de toekomst in goede handen is. Ik vraag u om te blijven geloven in die toekomst. Net als ik acht jaar geleden van u vroeg toen ik president werd. Yes we did, yes we can.'

Michelle (links) en Malia Obama © REUTERS

Obama hamert bij afscheidsspeech op democratische waarden VSHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie
We moeten niet iemand de schuld geven die democratisch is gekozen, zonder zelf gestemd te hebben.