Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Obama betaalde meer belasting dan rijke Romney

Home

Emma van der Wateren

President Obama. © ap

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn echtgenote betaalden vorig jaar 20,5 procent belasting over een inkomen van bijna 790.000 dollar (ruim 600.000 euro). Dat blijkt uit de belastinggegevens van Obama die vandaag bekend werden.

Obama zou daarmee een hoger percentage aan vadertje staat afdragen dan de multimiljonair en mogelijk Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Die zou goed zijn voor een bezit van 250 miljoen dollar (ruim 190 miljoen euro) maar betaalt naar schatting slechts 14,5 procent belasting, minder dan sommige Amerikanen in de middenklasse.

Ongeveer de helft van het inkomen van de Obama's bestaat uit het presidentieel salaris van 400.000 dollar. De rest is afkomstig van de verkoop van Obama's boeken, meldt het Witte Huis. De president doneerde in totaal meer dan 170 duizend dollar, 22 procent van zijn netto inkomen, aan 39 verschillende goede doelen. De Fisher House Foundation, een fonds voor studiebeurzen aan kinderen voor omgekomen of gehandicapt geraakte militairen, kreeg het meest van de Obama's.

Buffett-belasting
De discussie over belastingafdracht speelt een belangrijke rol in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. Obama pleit voor een hogere belastingschaal voor miljonairs, een plan dat op felle weerstand stuit bij de Republikeinen.

De belasting van minimaal 30 procent voor personen die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen, is bekend als de Buffett-belasting, vernoemd naar miljardair Warren Buffett. Hij pleitte voor een hoger belastingtarief voor rijken en wees erop dat zijn secretaresse een hoger tarief betaalde dan hij zelf. Dat is het gevolg van lage belastingtarieven op inkomen uit dividend.

Het Witte Huis liet deze week in een verklaring weten dat belastingen voor de rijken sterk zijn gedaald sinds 1995. Geschat wordt dat de 400 rijkste huishoudens van Amerika, die allen meer dan 110 miljoen dollar verdienen, in 2007 gemiddeld 18,1 procent belasting betaalden. In 1995 was dat 29,9 procent. Op 16 april stemt de senaat over de Buffet-belasting.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie