Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nummer twee Vaticaan: Machtsstrijd is hersenspinsel van media

Home

Robin de Wever

Paus Benedictus XVI en Tarcisio Bertone (r) begin deze maand in Milaan. © AFP

Journalisten 'spelen voor Dan Brown en verzinnen sprookjes' als ze schrijven dat er in het Vaticaan een machtsstrijd heerst. Ze geven toe aan het plan van de duivel om verdeeldheid te zaaien, stelt de Vaticaanse staatssecretaris Tarcisio Bertone deze week in een Italiaans tijdschrift.

Volgens Bertone zijn het dezer dagen 'kleinzieligheid en leugens' waarvan de kranten overlopen. Het heeft volgens hem 'iets oneerlijks dat juist zij die zich met veel passie inzetten en veel tijd opofferen voor de kerk' worden aangevallen. Het Vaticaan maakte maandag bekend dat het een speciale commissie onderzoek laat doen naar de lekken - al 23 mensen zouden zijn gehoord.

Zijn stellige ontkenning dat het rommelt in het Vaticaan, is opvallend, maar weinig verrassend. Opvallend, omdat de afgelopen maanden zo veel documenten lekten dat bijna niemand nog gelooft dat alles pais en vree is. Weinig verrassend, omdat Bertone volgens sommige geruchten een belangrijke speler is in de machtsstrijd.

Despoot
Hij zou zich met landgenoten omringd hebben om te zorgen dat de volgende paus een Italiaan wordt. Paus Benedictus heeft er volgens veel hoge geestelijken verkeerd aan gedaan om Bertone tot tweede man te benoemen. Hij had voor zijn aantreden in 2006 geen diplomatieke ervaring en zou de Romeinse Curie, het bestuursapparaat van het Vaticaan, regeren als een despoot.

Kardinalen zouden ernstig verdeeld zijn, benoemingen worden onder meer gestuurd door vriendjespolitiek. De pauselijke butler zou medeverantwoordelijk zijn voor het lekken van informatie over die strijd en wordt momenteel verhoord als verdachte. De directeur van de Vaticaanse bank moest onlangs opstappen, naar verluidt omdat ook hij heeft gelekt.

Een deel van de onthullingen is gericht tegen Bertone, vertelde een hooggeplaatse geestelijke die aan de zijde van de staatssecretaris in februari aan Reuters. 'Het is duidelijk dat ze van hem af willen.' In het Italiaanse tijdschrift, Famiglia Cristiana, houdt Bertone vol dat hij brede steun geniet.

Deel dit artikel