Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nu marktleider in goedkope textiel met concurrent Zeeman

Home

Van onze redactie economie EPE, DEVENTER - Textielketen Wibra, het familiebedrijf uit Epe, neemt textielsuper Scholten uit Deventer over. Aan de 135 Wibra's in Nederland en België worden daarmee 52 winkels toegevoegd, waarvan het merendeel rechts van de lijn Groningen - Doetinchem ligt. Dit najaar worden de Scholten-filialen omgedoopt tot Wibra.

De drie broers Wierdsma, die samen de directie van Wibra vormen, zijn door de overname een stuk dichter bij hun einddoel gekomen: 250 Wibra's in Nederland en België. Vorig jaar werden veertien nieuwe winkels geopend, dit jaar nog eens vijf. “Als we een goede dekkingsgraad hebben in Nederland en België, denken we aan verdere groei”, zegt directeur Arnoud Wierdsma.

Wibra nam in 1985 al een 84-procentsbelang in Scholten. Volgens Wierdsma lijken de Scholten-winkels erg op de Wibra's. “Ze hebben dezelfde uitstraling, een buitenstaander zou het verschil niet zien.” Achter de schermen werd al nauw samengewerkt op het gebied van inkoop. Nu kan de samenwerking verder gaan. Wierdsma: “Nu we één naam hebben, kunnen we ons landelijk gaan presenteren, ook in reclamecampagnes.”

Zowel Wibra als Scholten zijn vrij sober ingerichte textielzaken, waar ondergoed en kleding tegen spotprijzen te koop zijn. Volgens Wierdsma zijn de consumenten vandaag de dag echter niet alleen meer uit op koopjes. “De winkels moeten gezelliger worden, het personeel nog vriendelijker.” Daarin wordt al volop geïnvesteerd.

Met een jaaromzet van 400 miljoen gulden en 1 800 medewerkers, deelt Wibra nu het markleiderschap in de goedkope textiel met rivaal Zeeman. In de markt voor consumenten met een smalle beurs komt de Ridderkerkse keten Hans Textiel op een tweede plaats.

Wierdsma benadrukt dat zijn 42 jaar oude keten een volledig zelfstandig familiebedrijf wil blijven. “We zijn financieel sterk genoeg om op eigen kracht door te groeien. Een beursgang is de komende tien jaar dan ook niet aan de orde.”

Directeur-grootaandeelhouder W. Oostendorp van Scholten zal naast de gebroeders Wierdsma plaatsnemen in de directie. De overname zal geen ontslagen tot gevolg hebben. “Sterker: we komen mensen tekort.”

Deel dit artikel