Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nu in Nederland: de hipste megakerk van dit moment

Home

Robin de Wever

Fragment van een Hillsong United-poster © Hillsong

In vaderland Australië maakte Hillsong Church een onstuimige groei door. Sinds een paar jaar mikt de 'popconcertkerk' ook op Nederland. Europese leden komen vanaf vandaag bijeen op een conferentie in Den Haag.

Hillsong komt voort uit de pinksterbeweging, waarin de persoonlijke ervaring van God centraal staat en gelovigen niet zelden in een soort extase raken.

Bij de Australiërs valt vooral het blitse imago op: het muzikale repertoire tijdens de kerkdiensten is nauwelijks te onderscheiden van pop- en rockmuziek.

'Vrijwilligers in zwarte T-shirts leiden de bezoekers naar hun plaats in de kerk', beschreef Trouw vier jaar geleden een bezoek aan het Australische filiaal (opgericht in 1983). 'Nou ja, kerk, er is geen kruis te zien. Het is meer een tv-studio. Vooraan is een videowal van drie grote schermen, camera's registeren de dienst. De kerkganger waant zich in een live opgenomen videoclip.'

'Honderden Europese kerkleden'
Bij de conferentie die van woensdag tot vrijdag plaatsvindt in schaatscentrum De Uithof in Den Haag zal dat niet anders zijn. Tijdens het evenement komen leden van de Europese kerken samen voor muzikale aanbidding, sprekers en gebed. In een promotiefilmpje wordt gesproken over 'honderden' bezoekers.

Het is niet de eerste stap die de organisatie in Nederland zet. Jongerenband Hillsong United deed ons land al een paar keer aan, onder meer in 2007 voor optredens in het Olympisch Stadion en op de Dam in Amsterdam. Die evenementen maakten onderdeel uit van het honderdjarig jubileum van de Nederlandse pinkstergemeente.

Ook voor Hillsong-kerkdiensen hoeven we sinds een paar jaar geen ticket naar Sydney meer te kopen. De recent opgerichte Amsterdamse vestiging trekt eerder een paar honderd dan tienduizenden bezoekers, maar wijkt qua aanpak nauwelijks af van de moederkerk. Ook daar mikt Hillsong met rockmuziek en grote tv-schermen op een randkerkelijk publiek. Veelzeggend is de locatie: uitgaanscentrum Panama.

Lees verder na de advertentie

 
Nou ja, kerk, er is geen kruis te zien. Het is meer een tv-studio. Vooraan is een videowal van drie grote schermen, camera's registeren de dienst.
Trouw vier jaar geleden na een bezoek aan de kerk in Australië

Ook andere kerken zingen Hillsong-repertoire
De verschillende kerkbands leveren ieder jaar één of meerdere cd's af. Die vinden gretig aftrek onder christelijke jongeren van verschillende kerkelijke gezindten. Een aantal nummers belandde in de Opwekkingsbundel, het liedboek van veel evangelische kerken.

Dat de invloed van Hillsong tot ver buiten de eigen kerk reikt, bleek vijf jaar geleden. Een nummer uit het Hillsong-repertoire kreeg na een online wervingsactie van christelijke jongeren bijna de meeste stemmen in de Top 2000 van Radio 2. De zender stak er een stokje voor.

Niet alle christenen zijn enhousiast over Hillsongs aanpak. Een Australisch ex-lid haalde de bestsellerlijsten met een boek waarin ze de organisatie 'totalitair' noemt.

De voorzitter van de Wereldraad van Kerken waarschuwde enkele jaren geleden voor megakerken als Hillsong, die 'twee mijl lang zijn en één inch diep'. 'Het zijn kerken die als een bedrijf worden georganiseerd', vond hij. 'Dat kan gevaarlijk zijn als we niet oppassen.'

 
Een nummer uit het Hillsong-repertoire kreeg na een online wervingsactie bijna de meeste stemmen in de Top 2000 van Radio 2.

Live-opname Hillsong United - Break Free

Deel dit artikel