Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nout Wellink biedt excuses aan om DSB

Home

Van onze redactie politiek

den haag – - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) bood gisteravond zijn excuses aan. Aanleiding was het DSB-debacle, het failliet gaan van de Dirk Scheringa Bank dat vele leners en klanten met koopsompolissen met flinke schulden heeft opgezadeld. DNB had daar beter werk kunnen leveren en daarvoor bood Wellink – op verzoek van de Kamer – met veel omhaal van woorden zijn excuses aan. „Het had iets meer en iets beter gekund. Voor dat deel wil ik namens de organisatie excuses aanbieden.”

Een algehele veroordeling van zijn handelen wilde hij niet geven. Het parlement vroeg hem om uitleg over zijn handelen ten aanzien van de DSB-bank, naar aanleiding van onderzoek van de commissie Scheltema. Die commissie constateerde dinsdag dat de bank van Scheringa niet over de kop had hoeven gaan als toezichthouder DNB veel meer eisen had gesteld bij het verstrekken van een bankvergunning.

„Het is een goed rapport en het is een hard rapport”, constateerde Wellink. Het zal leiden tot maatregelen binnen zijn Bank. Wat voor de Kamerleden zwaar weegt, en wat ook vandaag in een debat met de minister van financiën over de conclusies van Scheltema een belangrijke rol zal spelen, is dat Wellink niet alleen met de kennis van nu anders had moeten handelen, maar dat hij in 2005 ook al had moeten weten dat het onverantwoord zou zijn om een bankvergunning af te geven.

Volgens Wellink ligt dat allemaal genuanceerder. Hij had inderdaad bij het afgeven van de bankvergunning moeten eisen dat de bestuursstructuur – waarbij Scheringa grootaandeelhouder en directeur was – zou veranderen. Maar, meent Wellink, DSB hád al een vergunning waarmee het 95 procent van de werkzaamheden kon uitvoeren.

Wellink is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe visie op de toekomst van DNB en zegt daar zelfs al met de minister van financiën overleg over te hebben gehad. Inclusief toezeggingen van de minister voor extra geld zodat de capaciteit kan worden uitgebreid. De Kamer twijfelt sterk of Wellink wel de aangewezen man is om de cultuur binnen DNB te veranderen.

Die cultuur zou er mede voor hebben gezorgd dat er te makkelijk een vergunning is verleend en dat er na die tijd te weinig is opgetreden tegen de bank. De Kamer is zeer kritisch over Wellink, maar het is de vraag of het vandaag zal aandringen op zijn ontslag. Minister De Jager leek dat eerder niet van plan te zijn. Mocht Wellink na vandaag door kunnen gaan, dan heeft hij een maand om een goed plan te schrijven.

Lees verder na de advertentie
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank verliet gisteravond snel het Kamergebouw. (FOTO ANP) © ANP

Deel dit artikel