Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Noren willen Finland een bergtop cadeau geven

Home

Rianne Oosterom

De Hálditšohkka-berg, die half in Noorwegen en half in Finland ligt © Wikimedia Commons

Onder elke kerstboom ligt wel een ingepakte pot bodylotion, een boek of een paar oorbellen. Saai, die voorspelbaarheid, dacht een groep Noren. Laten wij buurland Finland eens verrassen met iets wat niet onder de kerstboom past, maar waar kerstbomen op groeien: een bergtop.

Het gaat om de Hálditšohkka-berg, die half in Noorwegen en half in Finland ligt, meldt de Aftenposten, de grootste Noorse krant. De Finnen hebben een eigen naam voor de berg: Ráisduattarháldi. Het is hun hoogste berg: 1324 meter aan Finse zijde van de grens.

Maar aan de Noorse kant van de grens is de berg maar liefst 41 meter hoger. Deze bergtop willen de Noren aan de Finnen cadeau doen. "Laten we Finland naar grotere hoogte brengen", luidt hun slogan op Facebook, waar inmiddels meer dan 10 duizend Noren het plan ondersteunen.

Vanwaar deze plotselingen liefdadigheid? Initiatiefnemer is Bjørn Geirr Harssonk, een gepensioneerde landmeetkundige. In 1972 had hij het idee al, toen hij in een helikoptertje over de grens vloog om die te inventariseren, aldus The Altlantic.

Een passend cadeau
Toen het Harssonk ter ore kwam dat Finland in 2017 haar honderdjarige onafhankelijkheid van Rusland viert, moest hij opnieuw denken aan de bergtop. Dat zou nou een passend cadeau zijn, dacht hij. Hij schreef een brief aan het Noorse ministerie van buitenlandse zaken. Harssonk heeft tot op heden geen antwoord gehad.

De 25-jarige Sondre Lund hoorde van het plan van Harssonk en richtte de Facebookpagina op. Het idee van de Noren is om de grens 150 meter naar het noorden en 200 meter naar het oosten te verplaatsen: dan heeft Finland haar hogere berg.

Noorwegen is rijker bedeeld dan Finland als het gaat om hoge bergtoppen: het land heeft er 200 boven de 2000 meter. Lund schrijft op de Facebookpagina: "Veel Noren vinden het een goed idee om iets te doen voor Finland en Noorwegen heeft zoveel hoge bergtoppen dat ze er wel één kunnen missen."

Volgens Markku Markkula van het Landmeetkundig Institituut in Noorwegen is een paar meter land weggeven mooi, maar zo makkelijk nog niet. "Het moet een officiële overeenkomst tussen beide landen worden," zei hij tegen de Finse krant Hufvudstadsbladet.

Dus voorlopig nog wat obstakels op de weg... eh, berg.

Lees verder na de advertentie
Veel Noren vinden het een goed idee om iets te doen voor Finland en Noorwegen heeft zoveel hoge bergtoppen dat ze er wel één kunnen missen.

Lund

Deel dit artikel

Veel Noren vinden het een goed idee om iets te doen voor Finland en Noorwegen heeft zoveel hoge bergtoppen dat ze er wel één kunnen missen.

Lund