Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Noren debuteren op eindronde EK

Home

sportredactie

Zweden, Noorwegen en Spanje hebben zich geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal in 2000. Zij voegen zich bij Tsjechië en de organisatoren Nederland en België, die al waren van deelname.

De Noren lieten er geen duidelijkheid over bestaan wie in groep 2 de beste is. Ze versloegen concurrent Slovenië met 4-0. Daardoor zijn de Scandinaviërs voor niemand meer te achterhalen. Noorwegen, dat meedeed aan de twee laatste wereldkampioenschappen in de Verenigde Staten (1994) en Frankrijk (1998), plaatste zich nooit eerder voor de eindronde van de Europese titelstrijd. Noorwegen is nu al veertien wedstrijden op rij zonder verlies.

De thuisclub dankte de winst vooral aan de spelers die hun geld verdienen in de Engelse Premier League. Iversen (Tottenham Hotspur), Solskjaer (Manchester United) en Leonhardsen (Tottenham Hotspur) maakten drie van de vier treffers.

De Sloveen Istenic passeerde zijn eigen doelman Simeunovic en tot overmaat van ramp werd hij vlak na rust ook nog uit het veld gestuurd. Solskjaer miste in de eerste helft nog een strafschop.

Zweden verzekerde zich in groep 5 via een magere zege uit bij Luxemburg (0-1) van een ticket naar Nederland en België. Niclas Alexandersson was de gevierde man: hij trof na 39 minuten doel.

Mede door drie doelpunten van Urzaiz en Guerrero, de twee aanvallers van Atletico Bilbao, verzekerde Spanje zich in groep 6 van ruime winst op Cyprus. Het werd in Badajoz uiteindelijk 8-0, want ook Martin en Hierro scoorden. Die overwinning was voldoende om een ticket voor het EK in 2000 te bemachtigen. Spanje begon de kwalificatie-reeks met een 3-2 nederlaag tegen de Cyprioten, die nog altijd een kans hebben om als tweede in de poule te eindigen. Dan moeten zij in oktober Oostenrijk verslaan en dan moet Spanje winnen van Israël.

In groep 1 verzuimde Italië zich direct te plaatsen voor het EK. Na een 2-0 voorsprong door treffers van Fuser en Vieri, liet de thuisploeg zich helemaal van de wijs brengen door Denemarken. Via een strafschop van Joergensen en doelpunten van Wieghorst en Feyenoorder Tomasson bogen de Denen de achterstand om in een 2-3 eindstand. Door die overwinning hebben Italië en Denemarken beiden veertien punten. De Italianen hebben echter nog een wedstrijd te goed, terwijl de Denen zijn uitgespeeld.

Duitsland herstelt zich van de slechte start in groep 3. Na de zege op Finland (1-2) versloeg het Noord-Ierland met 4-0. Koploper Turkije behaalde in de groep uit bij Moldavië een beschamende remise. Bij het laagst geplaatste land in de poule kwamen de Turken niet verder dan 1-1. Duitsland en Turkije zijn zeker van een verlengd (kwalificatie-) avontuur. Een van beide landen plaatst zich rechtstreeks, de ander speelt in ieder geval een playoffwedstrijd.

Frankrijk deed - zij het met enige moeite - goede zaken door in groep 4 uit een overwinning te behalen bij Armenië: 2-3. Ook concurrent Rusland won, eveneens weinig overtuigend, uit bij Andorra: 1-2. Beide landen hebben achttien punten uit negen duels. Frankrijk kreeg in Armenië een grote schok, toen de ploeg al na zes minuten op achterstand kwam. Djorkaeff (strafschop) en Zidane brachten de rust terug, voor respectievelijk Laslandes en Shakhgeldyan (strafschop) de eindstand op 2-3 bepaalden.

In dezelfde groep behield Oekraïne de koppositie. Uit bij IJsland werd het 0-1, dankzij een treffer van Rebrov in de 43e minuut uit een strafschop. De Oekraïne heeft één wedstrijd voor het einde negentien punten uit negen wedstrijden. Frankrijk en Rusland volgen op één punt, IJsland staat vier punten achter en maakt nog kans op de tweede plaats. Volgende maand staan de beslissende confrontaties Frankrijk-IJsland en Rusland-Oekraïne op het programma.

Joegoslavië bleef in groep 8 aan de leiding door een zege (4-2) in de uitwedstrijd tegen Macedonië. Joegoslavië leidt in de groep, met één punt voorsprong op Ierland. Kroatië volgt op weer een punt. Met nog één duel te gaan maken alledrie de landen nog kans op de groepswinst. De kraker in de laatste speelronde is Kroatië - Joegoslavië, ook politiek zwaar beladen. Ierland speelt uit bij Macedonië.

In groep 7 hielden de hoogst geplaatste teams Roemenië en Portugal elkaar in evenwicht: 1-1, door treffers van Ilie en Figo.

Schotland liet in groep 9 na een grote stap te zetten op weg naar de tweede plaats in de groep. Tsjechië is al zeker van de eerste plaats, de Schotten verspilden twee punten door uit bij Estland doelpuntloos gelijk te spelen. Litouwen, dat uit met 1-0 won van de Faeröer Eilanden, staat samen met Estland op één punt van de Schotten, die echter nog een duel te goed hebben.

Deel dit artikel