Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Norbert Klein zoekt eigen achterban na splitsing 50PLUS

Home

Redactie

Norbert Klein, kamerlid van 50Plus/Klein na afloop van een persconferentie in Nieuwpoort. © ANP

Norbert Klein gaat op zoek naar een eigen achterban. Het Tweede Kamerlid heeft het netwerk 'Vrienden van 50PLUS/Klein' gelanceerd, waarbij sympathisanten zich kunnen aansluiten. Ze kunnen dan ook inbreng leveren voor fractiestandpunten. Verder zullen er Vrienden-bijeenkomsten worden georganiseerd.

Op termijn kan de Vrienden-club uitmonden in een politieke partij, met een eigen naam. Klein zou zich op die manier beter kunnen onderscheiden van 50PLUS, de partij waar hij vandaan komt, maar waar hij sinds enkele maanden geen deel meer van uitmaakt. Hij zou dan ook weer kunnen meedoen aan de volgende verkiezingen.

Maar Klein sluit niet uit dat er nog een verzoening tot stand komt met de partij van oprichter Jan Nagel. 'Als ze bereid zijn zich op te stellen als een brede volkspartij kunnen we praten', zegt hij in een gesprek met het ANP.

Verschil van inzicht over de missie van 50PLUS lag volgens Klein ten grondslag aan de conflicten die daar enkele maanden geleden uitbraken. Volgens Klein wilde lijsttrekker Henk Krol een 'one-issuepartij' zijn, uitsluitend gericht op de financiële positie van ouderen. 'Terwijl het verkiezingsprogramma, waar ik zelf aan heb meegeschreven, veel breder was. Daar stonden ook dingen in over bijvoorbeeld milieu en infrastructuur.'

'Te eenzijdige focus'
Klein verwijt Krol een te eenzijdige focus op de koopkracht van ouderen en de achterstelling van gepensioneerden. Zelf is hij daar inmiddels genuanceerder over gaan denken. 'Voortschrijdend inzicht. Het is te makkelijk om te zeggen: pensioenfondsen hebben een grote pot geld, dus er zijn geen problemen. Je moet ook rekening houden met de volgende generatie. Al vind ik de nieuwe pensioenregels die het kabinet wil te rigide.'

Krol verliet een klein jaar geleden de Tweede Kamer nadat hij in opspraak was geraakt vanwege het niet afdragen van pensioenpremies in zijn vroegere functie als directeur van de Gay Krant. Hij werd vervangen door Martine Baay. Met haar botste Klein over de politieke koers, wat leidde tot een splitsing van de fractie in 50PLUS/Baay en 50PLUS/ Klein.

Nieuwe ontwikkelingen eind vorige week maakten de verwarring rond 50PLUS nog groter. Baay trad wegens ziekte terug als Kamerlid en maakte weer plaats voor Krol. Tijdelijk, zo luidt de officiële mededeling, maar daar gelooft Klein weinig van. Hij noemt de terugkeer van Krol ongeloofwaardig. 'Dit versterkt het imago van politici als plucheklevers en zakkenvullers. Dat is niet goed voor het vertrouwen in de politiek.'


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel