Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Noord-Korea sluit testlocatie, met journalisten maar zonder experts

Home

Gijs Moes

Reizigers op een station in Seoul, Zuid-Korea, kijken naar de melding dat Noord-Korea de testsite Punggye-ri zal sluiten. © AP

Noord-Korea belooft volgende week zijn testlocatie voor kernwapens onklaar te maken. Alleen journalisten mogen er bij aanwezig zijn.

Noord-Korea nodigt acht Zuid-Koreaanse journalisten uit om verslag te doen van de vernietiging van zijn nucleaire testfaciliteiten. Volgende week moet de locatie bij Punggye-ri buiten werking worden gesteld. Maar Pyongyang wil hierbij geen internationale nucleaire experts als pottenkijkers.

Lees verder na de advertentie

Een Zuid-Koreaans persbureau en een omroep mogen elk vier journalisten afvaardigen. Ze vliegen via Peking naar Noord-Korea - rechtstreeks kan niet - en reizen verder met de trein. Punggye-ri ligt in het noorden van het land, niet ver van de Chinese grens. In tunnels in het bergachtige gebied heeft Noord-Korea de meeste tests met kernwapens uitgevoerd. De testlocatie is volgens een Chinees rapport al beschadigd door de laatste nucleaire test, in september vorig jaar.

Opblazen is niet ideaal, de tunnel opvullen met beton, zand of grind zou beter zijn

Suh Kune-yull, hoogleraar nucleaire techniek in Seoul

Naar verwachting zal Pyongyang de tunnels met explosieven laten instorten. Deskundigen vragen zich af of hiermee de locatie wel onherroepelijk wordt afgesloten. "Opblazen is niet ideaal", zegt Suh Kune-yull, hoogleraar nucleaire techniek aan de Nationale Universiteit in Seoul, tegen persbureau Reuters. "Het lijkt misschien minder dramatisch dan een explosie, maar de tunnel opvullen met beton, zand of grind zou beter zijn."

Een grote onderneming

Noord-Korea zou eenvoudig weer een nieuwe tunnel kunnen graven. Bovendien zijn er twijfels of met de vernietiging van Punggye-ri wel alle locaties buiten werking zijn gesteld. Ervaringen in andere landen met kernwapens wijzen uit dat de het definitief sluiten van testlocaties een grote onderneming is.

Zo duurde het zeventien jaar en kostte het naar schatting 150 miljoen dollar om de voormalige Sovjet-testlocatie Semipalatinks in Kazachstan schoon te maken en te sluiten. In dat geval ging het wel om een van de grootste nucleaire testfaciliteiten ter wereld, waar de Sovjet-Unie vele honderden atoombommen liet afgaan.

Noord-Korea heeft laten weten dat Punggye-ri van volgende week woensdag tot vrijdag wordt ontmanteld. Naast de acht Zuid-Koreanen zouden ook journalisten uit de Verenigde Staten, China, Rusland en Groot-Brittannië aanwezig zijn, maar dat hebben die landen nog niet bevestigd.

Na de topontmoeting van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in op 27 april, maakten de Zuid-Koreanen bekend dat het noorden ook internationale experts zou uitnodigen. Daar is nu in Pyongyang niets over gezegd.

Op 12 juni staat een ontmoeting gepland tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore, al is er onduidelijkheid of die doorgaat. De VS willen dat Kim al zijn kernwapens opgeeft, al spreken Trump, zijn minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo en andere betrokkenen elkaar geregeld tegen. De Noord-Koreaanse leider heeft alleen in algemene bewoordingen gepleit voor denuclearisatie van heel Korea. Hij heeft wel beloofd te stoppen met testen.

Lees ook: Noord-Korea dreigt top met Trump af te zeggen
Pyongyang is boos over de militaire oefeningen die de Amerikanen tot 25 mei houden met Zuid-Korea.

Deel dit artikel

Opblazen is niet ideaal, de tunnel opvullen met beton, zand of grind zou beter zijn

Suh Kune-yull, hoogleraar nucleaire techniek in Seoul