Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nonnen VS beraden zich op verhouding tot Vaticaan

Home

Monic Slingerland

Nonnen dansen rond spreekster Barbara Marx Hubbard, tijdens de bijeenkomst van de LCWR in Saint Louis, in de VS. © EPA

Het conflict tussen Amerikaanse nonnen en het Vaticaan kan deze week een beslissende wending nemen. De religieuzen, verenigd in de koepel LCWR, beraden zich deze week in de Amerikaanse stad Saint Louis op hun verhouding tot het Vaticaan. Met gebedswakes overal in de VS steunen katholieken de LCWR tijdens de vijf dagen durende jaarvergadering. Saint Louis is voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Sister City'.

In april beschuldigde het Vaticaan de LCWR - de Leadership Conference of Women Religious, die 80 procent van de Amerikaanse vrouwelijke religieuzen vertegenwoordigt - van radicaal feminisme. Drie bisschoppen zouden de nonnen onder hun hoede moeten nemen om hen weer op het rechte pad te krijgen. Het Vaticaan kwam tot deze conclusie na een diepgaand onderzoek van enkele jaren.

Onder curatele
De LCWR zou kunnen besluiten om uit het officiële verband van katholieke organisaties te stappen en daarmee onder de zeggenschap van het Vaticaan uit te komen. Een groep van twintig voormalige presidentes van de LCWR besprak dit plan deze week in een besloten zitting. Volgens het Amerikaanse katholieke persbureau NCR zou een meerderheid van deze adviesgroep binnen de rooms-katholieke kerk willen blijven.

Maar de twintig prominente religieuzen willen niet instemmen met het voornemen van het Vaticaan om de LCWR onder curatele te plaatsen. Benedictines Joan Chittister, in 1976 presidente van de LCWR, omschreef de positie van de koepel van religieuzen als 'gevangen in een conflict tussen ons geloof als religieuzen en onze loyaliteit aan het Vaticaan'.

Bewustzijn
Gezien de keuze voor de hoofdspreekster tijdens de conferentie laat de LCWR het niet direct aankomen op een zakelijke afweging tussen weggaan of blijven. Het sleutelwoord is 'bewustzijn'. Barbara Marx Hubbard (81), die gisteren de conferentie toesprak, staat bekend als 'planetaire vroedvrouw'. In haar eigen woorden zet ze zich in voor het ontwikkelen van een bewuste evolutie van de mensheid, dankzij 'het aanboren van nieuwe bewustzijnsniveaus'. Zulke formuleringen bevatten geen concrete termen die tot een duidelijk besluit kunnen leiden over het aanhouden of verbreken van de banden van de religieuzen met het Vaticaan.

Andere prominente leden van de LCWR drukken zich ook omzichtig uit en nemen in de media termen in de mond als 'dialoog', 'respect', 'samenwerking'. Het beraad van de zusters eindigt zaterdag met een 'contemplatief proces'.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie