Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nog weinig belangstelling voor de televisieversie van MSN Messenger

Home

Elisa Hermanides

Je vrienden in het buitenland horen juichen terwijl je naar een voetbalwedstrijd zit te kijken. Het is een van de mogelijkheden van interactieve televisie.

Is het niet geweldig als je vanuit je luie stoel bepaalt welke wending de plot gaat nemen? Vandaag wordt er op het Europese Interactieve TV congres een demonstratie gehouden van interactieve televisie, waarbij het publiek bepaalt hoe de dramaserie verder gaat. Volgens computerwetenschapper en organisator Pablo Cesar heeft interactieve televisie de toekomst: „Technologie kan de ervaring van het tv-kijken enorm verrijken.”

In het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam, lopen zo'n honderd onderzoekers, omroepmedewerkers en fabrikanten rond, allemaal vergezeld door hun laptop. Het congres heeft dit jaar het sociale aspect van televisie als thema. Cesar: „Televisie is iets sociaals. Mensen willen communiceren tijdens het kijken. Interactieve televisie kan ervoor zorgen dat je samen met je familie televisie kijkt, ook al is iedereen op een andere plek op de wereld.”

Een voorbeeld van sociale interactieve televisie is ConnecTV, een service op de televisie waarmee de gebruiker in contact staat met zijn vrienden. Erik Boertjes, onderzoeker bij TNO, vertelt hoe ConnecTV werkt. „Het lijkt op MSN messenger. Als je je televisie aanzet kun je zien of je vrienden op dat moment ook televisie kijken. Je kunt je vrienden via de service uitnodigen om met zijn allen naar een programma te kijken. Met een audioverbinding kun je dan de reacties horen van je vrienden op het programma.”

TNO wil onderzoeken hoe mensen omgaan met ConnecTV. Maar de burger lijkt niet erg enthousiast over interactieve televisie: Boertjes heeft tot nu toe slechts vier participanten kunnen vinden voor zijn gebruikersonderzoek in Enschede, terwijl elke deelnemer gratis internet, telefonie en zestig tv-kanalen krijgt aangeboden. De presentatie van Boertjes roept vragen op. Heeft het televisiepubliek eigenlijk wel behoefte aan sociale interactie tijdens het tv kijken? Sommigen denken van niet, anderen vinden dat je veel verder moet gaan: als een vriend naar het toilet gaat, kun jij niet verder kijken totdat hij weer achter het scherm zit.

Het uiteindelijke doel is volgens organisator Pablo Cesar dat televisie net zo interactief wordt als internet. Internet zal televisie namelijk niet vervangen. Cesar is ervan overtuigd dat het twee afzonderlijke media blijven. „Televisie is geïntegreerd in de samenleving. Voor de computer zijn nog veel mensen bang.”

Deel dit artikel