Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nog geen opheldering over kamers Toetanchamon

Home

Redactie

De grafkamer van Toetanchamon. © afp

De resultaten van nieuwe metingen in de grafkamer van de Egyptische farao Toetanchamon in Caïro, die vandaag bekendgemaakt zouden worden, laten toch langer op zich wachten. De nieuwe beelden zijn nog niet geanalyseerd, zei de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty vandaag.

Uit radarbeelden was eerder gebleken dat in de grafkamer onontdekte ruimtes zijn. Achter een van de wanden zouden zich metalen of organische materialen bevinden. Omdat eerdere opnames van een Japanse expert niet volledig eenduidig waren, moeten nieuwe metingen opheldering brengen over de volgens Damaty mogelijke "ontdekking van de eeuw''.

De Egyptische minister van Oudheden Khalil el-Anani liet weten dat de archeologen pas eind deze maand nieuwe scans gaan uitvoeren. Hij nodigde nieuwsgierige archeologen wel alvast uit om eind mei naar Egypte te komen om de resultaten van de scans te bespreken.

Nefertiti
De Britse archeoloog Nicholas Reeves kwam vorig jaar met de theorie over onontdekte ruimtes in het graf. In augustus publiceerde hij een onderzoek waarin hij suggereert dat het graf van Toetanchamon twee geheime doorgangen heeft: één zou leiden naar een schatkamer, de ander naar de sarcofaag van Nefertiti, een van de stiefmoeders van Toetanchamon van wie een wereldberoemde buste in Berlijn staat. De inrichting van de tombe wijst er volgens hem op dat de tombe oorspronkelijk voor een vrouw bedoeld was en dus niet voor Toetanchamon.

Niet alle Egyptologen zijn echter zo overtuigd van de claims van Reeves. Jaap van Dijk, egyptoloog met emeritaat uit Groningen, reageerde vandaag sceptisch in Trouw: "Ik kan niet geloven dat ze de grote koningin Nefertiti in een achterafruimte hebben gestopt. Dat past totaal niet bij haar staat van dienst."

Deel dit artikel