Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Noem haar niet ’Marokkaanse’

Home

Perdiep Ramesar

Fatima Elatik wordt de nieuwe voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. De een noemt haar een excuus-moslima, de ander een scherp analyticus en harde werker.

Ze is constant bezig: Fatima Elatik. Ze kent geen rust in haar hoofd. De 34-jarige PvdA-politica timmert aan de weg, bezig om carrière in de politiek te maken. Vandaag wordt ze in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg, waar ze al wethouder is, voorgedragen om stadsdeelvoorzitter te worden. Ze volgt dan Nico Papineau Salm op, die om gezondheidsredenen het voorzitterschap neerlegt en als wethouder verder gaat.

Elatik wordt de eerste Marokkaanse vrouw op zo’n politieke post. Maar zo wenst ze niet te worden genoemd. „Ik ben een geboren en getogen Amsterdamse, waarom noemt iedereen mij dan die Marokkaanse? We noemen Maxime Verhagen toch ook niet de Limburgse minister van buitenlandse zaken? Ik ben trouwens de enige geboren en getogen Amsterdammer in het stadsdeelbestuur”, zegt ze. Ze illustreert haar Amsterdams-zijn met de opmerking: „Ik was helemaal kapot van de dood van André Hazes.”

Ze is vooral bekend als iemand die probeert mee te doen in het maatschappelijke debat. Toch bestaat de indruk dat ze niet altijd serieus wordt genomen, vanwege haar grote mond en haar geloofsbeleving.

De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema kent Elatik uit de tijd dat hij in hetzelfde Zeeburg stadsdeelvoorzitter was en Elatik daar wethouder werd. „Ik zag in haar iemand die bepaalde groepen begrijpt en aanspreekt.” Die taak nam ze volgens Herrema, naast haar andere portefeuilles onderwijs, jeugd en emancipatie ’heel serieus’. „Altijd bezig, haar mobieltje was altijd aan. Ik heb bijvoorbeeld het sms’en van haar geleerd. Zij is namelijk olympisch kampioen sms’en.”

Elatik is ook weleens onderwerp van discussie. Orthodoxe moslims zeggen bijvoorbeeld dat ze haar geloof alleen met haar mond belijdt, terwijl ze leeft zoals Allah verboden heeft. Onder meer omdat ze het homohuwelijk van wethouder Herrema als huwelijksambtenaar leidde. Terwijl de religie juist een belangrijke rol speelt in het leven van de Marokkaanse. Ze draagt sinds haar zestiende bewust een hoofddoek, was indertijd naar eigen zeggen behoorlijk radicaal, maar is daarvan afgestapt naarmate ze volwassener werd en meer betrokken raakte in het maatschappelijke leven. Ze volgde een hbo-opleiding biologie en studeerde een jaar onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Toen ze in die periode in de ban raakte van de politiek, gaf ze de brui aan haar studie en stortte zij zich volledig, zoals ze dat met alles lijkt te doen, op haar politieke carrière.

Dat ze daarin nog veel te leren had, bleek na een paar uitspraken die op z’n zachtst gezegd politiek niet zo handig bleken. Zo kon ze zich voorstellen dat het theaterstuk Aïsja, over het leven met de profeet Mohammed, niet werd opgevoerd. Vrijheid van meningsuiting was te ver doorgeschoten, aldus de politica. Elatik werd opeens doelwit.

Columnisten Theo van Gogh en Ebru Umar noemden haar een ’domme gans’ en een ’excuus-moslima’. Na de moord op Van Gogh kreeg ze zelfs persoonsbeveiliging wegens bedreigingen aan haar adres en een inbraak in haar kantoor. Zij werd als vijand van de vermoorde Van Gogh beschouwd.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie