Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

NK atletiek’Er is nu een nieuw tijdperk begonnen’, weet Pascal van Assendelft / Realisme overheerst bij koningskoppel op de sprint

Home

Fred Troost

Pascal van Assendelft en Guus Hoogmoed vormen sinds gisteren Nederlands nieuwe koningskoppel op de kortste atletiekafstanden.

Sinds 1993 beheerste Jacqueline Poelman de sprintafstanden op de NK’s atletiek. Van de 28 titels (100 en 200 meter) won ze er 21. Pascal van Assendelft eindigde de laatste jaren steeds achter Poelman op de tweede plaats.

Maar nu is Poelman met actieve wedstrijdsport gestopt en dus lag gisteren de weg naar de troon open. Van Assendelft (27) liep er in 11.79 en 23.86 seconden naar toe.

Of het vertrek van Poelman haar had opgelucht? Dat vragen journalisten me al twee weken lang, zuchtte ze. „Dan vergeten ze dat ik al zeven jaar kampioen ben op de 60 meter indoor. Daar eindigde ik steeds vóór Jacqueline.”

Ze schrijft het verschil tussen binnen- en buitenresultaat toe aan kracht: „Jacqueline is een hele sterke meid. Die won de sprint steeds op de laatste veertig meter.”

Dus had ze geen druk gevoeld vanwege de vacature-Poelman; die was toch wel voor haar als er niks raars zou gebeuren. En dat laatste leek nu net het geval. Want tijdens de series op zaterdag ontbolsterde zich onverwacht het talent van de pas zestienjarige Jamile Samuel. Die liep brutaalweg de snelste tijd op de 200 meter en kwam op de 100 erg dichtbij. „Die jonge meid was mijn grootste concurrent”, kon Van Assendelft lachen toen alles goed afgelopen bleek. „Jamile zette me op scherp. Misschien was de finaledruk op haar schouders te hoog. Ze heeft me wel gestimuleerd. Haar ontwikkeling is goed voor de toekomst, maar vandaag ben ik blij dat ik de titel heb. Er is nu een nieuw tijdperk begonnen. Volgend jaar moeten ze míj verslaan.”

Van Assendelft bekende geen hooggestemde doelstellingen te hebben: „Het WK en de Olympische Spelen zijn voor mij te ver weg. Ik ben gewoon niet goed genoeg. Ik ben realistisch: nieuwe doelen liggen voor mij verder weg dan wat ik ooit bereikt heb. Mijn persoonlijk record zou ik wel willen verbeteren.”

De opvatting van de nieuwe sprintkoningin staat diametraal op die van de koning, in meer dan één opzicht haar tegenpool.

Guus Hoogmoed was al eens nationaal kampioen (2005) en hij beheerste de laatste jaren de 200 meter. Maar de tijden van gisteren waren sneller dan voorheen. En hij weet dat het nog sneller kan.

Vorige week overtrof hij in Finland zijn eigen verwachtingen met een afgepaste 10.15 seconden. Zo snel had hij de 100 meter nog nooit gelopen en hij haalde er meteen de limiet voor het WK (eind augustus in Osaka) mee. Gisteren werd het 10.26. „Met deze tegenwind is het vergelijkbaar met vorige week”, jubelde Hoogmoed. „De passen waren raak, de reactie, alles, alles was goed.”

Hij beseft dat het moeilijk is die vorm vast te houden. „Een week gaat nog wel; dat zie ik nu. Ik sta met een gigantisch pak zelfvertrouwen aan de start, maar ik weet dat er maar iets hoeft te gebeuren en het kan weer anders zijn.” Het Finse succes zindert nog na: „Het voelde of mijn lichaam iets gedaan had wat het nog nooit eerder had gedaan. Na een uur stond ik nog te shaken op mijn benen.”

Hoogmoed hoopt dat hij bij een paar grote wedstrijden binnen kan komen en daarna wil hij een trainingsperiode voor het WK houden. Want in tegenstelling tot Van Assendelft heeft Hoogmoed wel hoge doelen. „Ik verwacht op het WK ten minste de halve finale te halen. Misschien de finale wel. Tijden zijn geen doel, wel finaleplaatsen of medailles. De Spelen? Met 10.15 als persoonlijk record heb je op de Spelen geen realistische kans. Maar het is wel mooi om van te dromen.”

Deel dit artikel