Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nijmegen eert verdediger van bevrijdingstheologie

Home

NIJMEGEN (ANP) - De Katholieke Universiteit Nijmegen heeft een eredoctoraat toegekend aan de Braziliaanse kardinaal Paulo Evaristo Arns (71), franciscaan, sinds 1970 aartsbisschop van Sao Paulo - tot voor kort het grootste bisdom ter wereld, maar enkele jaren geleden in vijven gesplitst.

Hij wordt niet alleen geeerd om zijn bijdragen aan het wetenschappelijk theologisch onderzoek, maar vooral ook om zijn werk op het gebied van de mensenrechten. Het eredoctoraat wordt eind oktober uitgereikt bij de viering van het veertiende lustrum van de KUN.

Arns behoorde onder de militaire dictatuur in Brazilie (1964-1985) tot de belangrijkste tegenstanders van de militairen. Hij heeft bevrijdingstheologen als Leonardo Boff verdedigd, staat bekend als beschermer van de Indianen, de armen en de kerkelijke basisgemeenschappen in Brazilie en is vele malen met de dood bedreigd.

De KUN heeft het Vaticaan geen toestemming gevraagd, maar men gaat ervan uit dat er geen bezwaar is. Eerder belette het Vaticaan een eredoctoraat van Nijmegen voor bisschop Ernst en een van Fribourg (Zwitserland) voor de Amerikaanse bisschop R. Weakland. Over Arns heeft de KUN wel vooroverleg gehad met haar 'grootkanselier', kardinaal Simonis.

Deel dit artikel