Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nijmeegse beelden krijgen een chip

Home

Van onze correspondent

nijmegen - - Tien kwetsbare bronzen beelden in Nijmegen krijgen extra beveiliging op straat. Dat gebeurt na de diefstal van vier beelden sinds april. De meest broze beelden staan voorlopig veilig in depot. Gistermiddag werd het laatste werk, ’Vrouw met kind’, van zijn sokkel gehaald.

Cultuurwethouder Henk Beerten (D66) spreekt van een drastisch besluit om beelden van een klein formaat en met dunne pootjes preventief te verwijderen. De acute aanleiding was de laatste diefstal dit weekeinde. ,,Een schok ging door het college van b. en w. toen ik vertelde dat ook het beeld van Mariken van Nieumeghen weg moest”, zegt hij. ,,Maar het risico van diefstal wilde ik niet lopen.” De overige vijftig stadsbeelden vindt Beerten groot en zwaar genoeg om te laten staan.

Nijmegen is niet de eerste stad die vanwege bronsdiefstallen kunstwerken binnenhaalt. In mei verwijderde de gemeente Eindhoven beelden na acht verdwijningen in een jaar.

Brons blijkt geliefd vanwege de gunstige metaalprijzen. Toch laat Nijmegen zich niet afschrikken door het dievengilde. Om te beginnen keert het beeld van Mariken al volgende week terug op de Grote Markt. Dat personage verbeeldt immers de stadsidentiteit. Vermoedelijk wordt het beeld van een microchip voorzien. Zo blijft het via satellietnavigatie traceerbaar.

Wethouder Beerten broedt nu op een strategie om bronzen beelden weer veilig op pleinen en in parken te kunnen tonen. ,,Op goed verlichte plekken waar ook ’s nachts veel mensen langskomen”, oppert hij. ,,Misschien daar waar al cameratoezicht is.”

Beerten roept andere gemeenten op waakzaam te zijn met hun bronzen bezit. ,,Dieven verleggen steeds hun werkterrein”, weet hij inmiddels. Toch is er volgens hem één schrale troost: ,,Je merkt na die diefstallen ineens dat mensen geven om kunst in de openbare ruimte.”

Lees verder na de advertentie
Uit voorzorg werd gisteren ook het beeld 'Vrouw met kind' van de sokkel gehaald en naar een veilige plaats gebracht. (FOTO KOEN VERHEIJDEN)

Deel dit artikel