Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwste geheime wapen heet schietmobieltje

Home

redactie binnenland

Schietbalpennen waren al oud nieuws. En de Amsterdamse politie had al wel eens schietparaplu's gevonden, en schietsleutelhangers, maar begin deze maand werd een nieuw geheim wapen ontdekt: het schietmobieltje.

Naar nu blijkt heeft de Amsterdamse politie begin deze maand op een drietal adressen opnieuw een groot aantal wapens in beslag genomen. Vorig jaar en het jaar daarvoor werden in Amsterdamse woningen ook al grote wapenopslagplaatsen opgerold. Voor de wapens die toen werden gevonden zit topcrimineel Mink K. nu vast.

Mogelijk heeft de vondst van een groot aantal revolvers, drugs, machinegeweren, schietsleutelhangers, blanco identiteitsbewijzen en munitie te maken met de eerdere vondsten. Daar heeft de politie zich nog niet over uitgelaten.

Het soort wapens dat werd gevonden lijkt erg op de eerdere vondsten. Zo werden bij een eerdere vondst -naast pistolen en mitrailleurs- schietsleutelhangers gevonden, en bij een andere schietparaplu's. Dit keer werden opnieuw sleutelhangers gevonden.

Het was nu geen klacht over wateroverlast, maar een tip die de politie op het spoor zette. De tip ging over een Joegoslaaf die zich in Amsterdam zou bezighouden met de handel in wapens.

Die wapens zouden op 5 oktober worden afgeleverd op een adres in Amsterdam-Noord. De politie greep in en wist behalve de Joegoslaaf twee handlangers te arresteren. Na huiszoeking op het afleveradres werden onder meer in de wasmachine tien pistolen, twee uzi's en een aantal geluiddempers in beslag genomen.

Verder onderzoek naar de wapenhandel leidde naar een inwoner van Amsterdam-Zuidoost en zijn vriendin. In hun auto en hun huis werden nog meer wapens gevonden, waaronder schietsleutelhangers. In het huis van het stel werden schiettelefoons ontdekt.

De vondst in Zuidoost leidde naar weer een ander adres in Amsterdam. Daar vond de politie springstof, een pistool, een revolver, een pistoolmitrailleur, geluiddempers, patroonhouders, munitie en nog eens 28 schiet sleutelhangers.

,,Het grootste gedeelte van de gevonden wapens is afkomstig uit Joegoslavië', zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. Maar waar het de mobiele telefoons aangaat, kan hij dat niet zeggen. Voor zover de Amsterdamse politie het weet, is het de eerste keer dat het als telefoon vermomde schiettuig in Nederland is aangetroffen.

Met de schiettelefoons kunnen vier 22-millimeterkogels worden afgevuurd. Als dat van dichtbij gebeurt, kan het dodelijk zijn.

In vergelijking met eerder gevonden geheime wapens -paraplu's die kunnen vuren, schietbalpennen en sleutelhangers- is de telefoon wel heel inventief. Een telefoon kan je onopvallender op iemand richten dan een paraplu of zelfs een balpen. ,,De telefoons kunnen in twee delen uiteen geschoven worden om ze van vier kogels te voorzien. Weer in elkaar is daar niets van te zien. Om ze af te vuren hoef je alleen op een knop te drukken. Dan lijkt het voor het slachtoffer alsof de dader gaat bellen', aldus de politiezegsman.

Deel dit artikel