Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwerkerk is echt het laagste

Home

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT; AGNES AMELINK

Het laagste punt van Nederland zal vanaf dit weekeinde gemarkeerd zijn door twee herkenningspunten. Daarmee komt definitief een einde aan de jarenlange vete over welke gemeente dat laagste punt mocht claimen: de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander of de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.

Met de onthulling van de twee herkenningspunten, zaterdag, door Commissaris van de Koningin van de provincie Zuid-Holland, mevrouw Leemhuis-Stout, is dat pleit voor eens en altijd beslecht. In het voordeel van Nieuwerkerk.

Niet dat 'Prins Alexander' daar ondersteboven van is. “Vroeger was Alexanderpolder het laagste punt”, zegt de woordvoerder van de deelgemeente, “maar dat was vóór het Prinsenland werd opgespoten voor bebouwing. Sindsdien was dit punt ongeveer een halve meter hoger dan het laagste punt in Nieuwerkerk.”

Inderdaad stelde de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat op 29 juni 1995 vast dat het laagste punt van Nederland: 6,74 meter beneden NAP (Normaal Amsterdams Peil), ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel, op de grens van de gemeente Moordrecht. De herkenningspunten, gelegen naast de A20, zijn een monument en een “photo voltagemast, met ANWB-bord en informatiebord”, zoals de gemeente Nieuwerkerk laat weten.

Op het, door de ANWB geschonken, bord staan het hoogste en het laagste punt van ons land aangegeven. Het hoogste is de Vaalserberg (322,5 meter) op het Drielandenpunt. Vandaar vertrekken morgennacht om 24 uur zo'n honderd wielrijders naar Nieuwerkerk. De fietsers worden zaterdag tussen 14 en 14.30 uur op het laagste punt verwacht.

De feestelijkheden zullen niet worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de deelgemeente Prins Alexander. Ze zijn niet uitgenodigd. “Laten we het erop houden dat ze er in Nieuwerkerk niet aan gedacht hebben”, zegt de woordvoerder diplomatiek. Zijn Nieuwerkerkse collega verklaart dat er “niet bewust aan (een uitnodiging voor Prins Alexander) voorbij is gegaan”.

Deel dit artikel