Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe zonnecel zet (bijna) al het licht om in stroom

Home

Vincent Dekker

Krijgen mijn zonnepanelen er ooit nog een organisch superlaagje bij? © Vincent Dekker
Weblog

Britse onderzoekers gaan misschien het bijna ongelooflijke presteren. Ze denken zonnecellen te kunnen maken die 95 procent van het invallend licht omzetten in stroom.

De zonnepanelen op mijn dak hebben een rendement van zo'n 15 procent, denk ik. Nieuwere types komen al tot 18 procent, dure jongens tot 20, en in theorie is zo'n 34 procent haalbaar. Voor 'gewone' zonnecellen dan.
In het Amsterdamse Amolf-instituut kwamen ze twee jaar geleden al met een techniek die 70 procent haalbaar zou moeten maken, theoretisch. En in de praktijk een toch ook nog indrukwekkende 50 procent.
Dat alles lijkt achterhaald als de Britten van het Cavendish Laboratory aan de University of Cambridge hun theorie bewaardheid zien. De EETimes heeft er een artikel aan gewijd.
Zonnecellen zetten een deel van het licht om in elektronen, oftewel stroom. Het grootste deel van het licht wordt weerkaatst of omgezet in warmte. De lichtdeeltjes die voor die opwarming zorgen, kunnen echter ook in stroom worden omgezet, ontdekten de onderzoekers.

Zij hebben een organische stof ontwikkeld die deze omzetting kan bewerkstelligen. En het extra mooie is: dat is een vloeistof die je op 'gewone' zonnepanelen kunt spuiten. Tijdens de productie van panelen, of naderhand. De stof zet hoge-energie fotonen om in deeltjes waar een traditionele zonnecel twee elektronen mee produceert, in plaats van één elektron per foton.

Voorlopig zitten de onderzoekers nog volop in de ontwikkelfase. Ze zoeken nu naar het beste organische materiaal om te gebruiken in combinatie met bestaande silicium zonnecellen. Of ze op tijd klaar zijn om hun organische film ook nog zinvol op de zonnepanelen bij mij thuis te kunnen spuiten, is helaas nog niet duidelijk.

Deel dit artikel