Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe wet verbant hangjongeren uit wijk

Home

Minister Ivo Opstelten verwacht dat gemeenten de maatregel om sneller gebiedsverboden op te leggen met applaus begroeten.

Op Radio 1 zei de minister van Veiligheid dat hij in zijn vorige functie als burgemeester van Rotterdam ‘ongelooflijk dankbaar’ zou zijn geweest met de regeling.

De rechter kan momenteel al gebiedsverboden opleggen. Nieuw aan de regeling is dat de rechter het gebiedsverbod al voor relatief lichte vergrijpen kan opleggen. Zo kan iemand voor een strafbare samenscholing, hinderlijk gedrag, openlijk drugs- of alcoholgebruik, vernieling of bedreiging een verbanning van maximaal twee jaar aan zijn broek krijgen. Ook kunnen overlastgevers een meldplicht en een contactverbod krijgen.

Opstelten denkt dat er voldoende agenten zijn om de gebiedsverboden te handhaven. “Het gaat om de prioriteiten die gemeenten stellen”, zegt Opstelten. “Het is de verantwoordelijkheid van burgemeesters en het Openbaar Ministerie om de uitspraak van een rechter uit te voeren. Maar ‘Nederland heeft genoeg agenten om dat te doen’.

Opstelten stuurt het wetsvoorstel maandag naar de Tweede Kamer.

]]>

Lees verder na de advertentie
(ANP)Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie