Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe vorst Nepal weinig populair

Home

Gert Jan Rohmensen

AMSTERDAM - De merkwaardige verklaring die de nieuwe Nepalese koning Gyanendra heeft gegeven voor de mysterieuze moordpartij onder leden van het koningshuis heeft bij veel Nepalezen verbijstering en woede gewekt.

Tijdens zijn inaugurele rijtour was onder de Nepalezen nauwelijks enthousiasme te bespeuren over hun nieuwe koning. Daarom lijkt koning Gyanendra er veel aan gelegen het volk gerust te stellen. Hij heeft snel een diepgaand onderzoek beloofd naar de toedracht van de schietpartij en in een toespraak wekte hij de indruk loyaal te zijn aan zijn vermoorde broer. Hij riep de bevolking op de droom van de overleden koning Birendra over een sterke en verenigde natie, waar te maken.

Het arme Nepal is een constitutionele monarchie en een parlementaire democratie. Onder druk van een pro-democratische beweging stond koning Birendra in 1990 een meerpartijenstelsel toe, een jaar later gevolgd door de eerste vrije verkiezingen. Sindsdien lijdt het land onder toenemende politieke instabiliteit.

Gyanendra is niet bijster populair in Nepal. Hij staat bekend als hard en rechtlijnig en zou bij zijn broer regelmatig hebben aangedrongen op een minder liberale koers. Bovendien betekent zijn kroning dat zijn 27-jarige zoon Paras nu kroonprins is geworden. En die is niet van onbesproken gedrag. Paras zou enkele dodelijke ongelukken hebben veroorzaakt terwijl hij dronken achter het stuur zat.

Gyanendra heeft tot nu toe in eigen land geen openbare functies bekleed. Wel adviseerde hij zijn vader en later zijn broer bij het vervullen van hun taken. Daarnaast bekleedde hij de afgelopen jaren enkele posten bij milieubeschermingsorganisaties, onder meer het Wereldnatuurfonds.

De vermoorde koning Birendra was een bindende factor in het land. Hij reisde geregeld per privé-vliegtuigje naar afgelegen gebieden. Maar met een al ruim vijf jaar durende opstand van maoïstische rebellen in het westen van het land heeft hij niet af kunnen rekenen. De rebellen vechten voor de oprichting van een 'volksrepubliek'. Die strijd heeft al meer dan 1500 levens gekost. De maoïsten willen vergaande landhervormingen, geen buitenlandse hulp en de afschaffing van het koningshuis. Des te opvallender is hun reactie op het koningsdrama. In een verklaring die door enkele Nepalese kranten is gepubliceerd, roemden zij de vermoorde koning. Volgens de maoïsten is de moordpartij in het paleis een samenzwering van conservatieve krachten.

De Nepalese koninklijke familie onderhield warme banden met het Nederlandse koningshuis. In 1997 bracht kroonprins Willem-Alexander een bezoek aan Nepal. Een jaar later kwam kroonprins Dipendra voor een tegenbezoek naar Nederland. Hij bezocht onder meer de Tweede Kamer. De kroonprinsen raakten bevriend tijdens de Olympische Spelen in Atlanta. Koningin Beatrix reageerde geschokt op de 'afschuwelijke gebeurtenissen' in Nepal.

Deel dit artikel