Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe trend is rust en rommel

Home

Nicolien van Doorn

Gezelligheidsmensen gaan voor oude troep.

Om de tuin een hoge muur. Meubels van rotan of sloophout en een bouwlamp voor de verlichting. Ziedaar de tuintrends van 2012.

Omdat het jaar 2012 nog maar net is begonnen, gaan we het hebben over de tuintrends die ons de komende twaalf maanden te wachten staan. Hoe zat het ook alweer met die trends? Heel simpel: trendontwikkelaars stippelen elk jaar uit welke planten, meubels en ornamenten wij de komende tijd in onze tuin willen hebben.

Omdat smaken verschillen, worden we in drie types opgedeeld: mensen die het vooral gezellig willen hebben, mensen die prat gaan op hun goede smaak en de fanatieke tuiniers. Want geloof het of niet, daar schijnen nog steeds enkele exemplaren van rond te lopen.

Dit laatste klinkt cynisch, maar het is nu eenmaal zo dat ons enthousiasme voor tuinieren afneemt. Tuinen worden steeds minder bevolkt door groeiend groen en steeds meer door loungestoelen en bolfonteinen - kortom, al het spul waar tuincentra en bouwmarkten van uitpuilen. Met als gevolg dat kwekers, die niet veel meer te bieden hebben dan bomen en planten, hun clientèle in rap tempo zien afnemen.

Gelukkig maken steeds meer mensen een hoekje van de tuin vrij voor het kweken van groente en fruit. De trendontwikkelaars zijn hier bovenop gesprongen, noemen het 'natuurbeleving', beweren dat 'een intense natuurbeleving werkt als een warm, ontspannend bad' - en bedoelen daar nu eens géén jacuzzi mee.

De afgelopen jaren heb ik me nogal negatief uitgelaten over tuintrends. Ze hebben niets met echte tuinen te maken, schreef ik, daarom hoef je ze ook niet serieus te nemen. Hoe had ik kunnen weten dat het nog veel en veel erger kan? De trends die voor 2012 zijn bedacht, met benamingen als 'Utility', 'Sobriety' en 'Warm Embrace', zijn zo mogelijk nog absurder dan die van voorgaande jaren.

Utility is bedacht voor de gezelligerds, Sobriety voor wie zich wil onderscheiden met een designtuin en Warm Embrace is bestemd voor de fanatieke tuiniers. Je zou denken dat voor de wroeters en schoffelaars onder ons een bewerkelijke moestuin is bedacht waarin ze zich lekker uit kunnen leven. Maar wat blijkt? 'Warm Embrace' dankt zijn naam aan 'hoge kloostermuren die aanvoelen als een warme deken om je heen'. Langs die warme dekenmuren staan leibomen en kamperfoelie, in de borders groeien geneeskrachtige, keuken- en verfkruiden.

Zie je het voor je, hoe de ware tuinier zich met hart, ziel en schoffel stort op zijn leibomen en kruidentuintjes? Ja hoor, had je gedacht! De monniken uit vervlogen eeuwen mogen zich dan het rambam hebben gewerkt in hun kloostertuinen, heden ten dage pakken we dat anders aan.

Een kloostertuin in 2012 staat vol met korfachtige rotanstoelen met zachte kussens waarin fanatieke tuiniers lekker weg kunnen kruipen. 'Kop thee erbij, een goed boek en een fijn kleed voor als het fris wordt'. Ja, het staat er echt: thee, boek en kleed. De enige lichaamsbeweging die de moderne tuinfanaat wordt gegund is dat hij 'af en toe langs de geurende kruiden wandelt en een landelijk boeket uit de bloemenborder plukt'.

De tuin van de gezelligheidsmens is, in de bewoordingen van de trendbedenkers, 'nonchalant en makkelijk, stoer en ongedwongen, een combinatie van camping, werkplaats en wilde natuur'. Zo'n woeste sfeer krijg je door een oude plank op wieltjes neer te zetten en te zeggen dat dat de tuintafel is. Een paar stoelen van sloophout erbij die eruit zien alsof een niet al te handige klusser ze in elkaar heeft gezet en voilà, het begint al aardig stoer te worden.

Om de gezelligheid te verhogen hang je een bouwlamp op. De planten staan in drums, bakken en zakken, zodat ze makkelijk verplaatst kunnen worden als ze in de weg staan. Al ontdekt wat het idee achter deze tuin is? Nee? Daar komt-ie: alles mag en alles kan, de meubels en planten zijn verplaatsbaar, als je wilt heb je iedere dag een andere uitdragerij - pardon, tuin.

Willen we nog weten hoe de derde tuin eruit ziet? De buitenruimte die bedacht is voor mensen die gevoelig zijn voor design? Nou vooruit, wil je meegaan met de tijd, zorg dan dat er een 'focus' is op een centraal thema, iets als 'structuur' bijvoorbeeld. Dan krijg je een overzichtelijke tuin met heldere lijnen. Een designstoel mag, en zelfs bomen en planten mogen, zolang ze maar ritmische structuren en vormen hebben.

Het kan natuurlijk zijn dat je niet gevoelig bent voor tuintrends. Het kan zelfs zijn dat je geen trollies, bouwlampen of verfplanten in de tuin wilt. In dat geval zou je kunnen overwegen om het tuincentrum nou eens links te laten liggen en koers te zetten naar een kwekerij.

Er zijn er genoeg.

Nog wel.

Lees verder na de advertentie
Voor fanatieke tuiniers is de kloostertuin bedacht.

Deel dit artikel