Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe therapie beschermt tegen dodelijk Ebolavirus

Home

Van onze redactie wetenschap

Een nieuw middel, waarmee apen het Ebolavirus overleven, brengt een medicijn voor de mens dichterbij.

Het Ebolavirus, dat geregeld uitbreekt in Afrika, geldt als een van de dodelijkste virussen ter wereld. Afhankelijk van de virusstam sterft 25 tot 90 procent van de besmette personen. Dat gebeurt via inwendige bloedingen, overal in het lichaam.

Tot nu toe was er weinig aan te doen. Deskundigen zijn daarom opgetogen over een nieuwe therapie. Die beschermt geïnfecteerde apen volledig, melden Amerikaanse experts vandaag in het vakblad The Lancet.

De onderzoekers gebruikten drie stukjes genetisch materiaal van het virus. Daar maakten ze zogeheten ’interferentie-RNA’ van; dit spul zorgt ervoor dat het virus zich niet meer kan vermenigvuldigen. Bij knaagdieren hadden de onderzoekers al laten zien dat hun RNA goed werkte, maar bij die dieren verloopt de infectie iets anders dan bij de mens. Daarom wilden de wetenschappers hun therapie ook testen bij apen –die reageren net als wij op Ebola.

De onderzoekers besmetten vier makaken met het virus. Een half uur later kregen de dieren een injectie met het geneeskrachtige RNA. In de week daarna volgden nog zes prikken. Resultaat: alle dieren overleefden. De therapie biedt 100 procent bescherming, juichen de onderzoekers. Daarvoor zijn wel alle injecties nodig, want van drie andere apen die maar vier prikken kregen, overleed er een.

De volgende stap is om bij apen te kijken naar de optimale dosis en de giftigheid. In de huidige proef werd het middel goed verdragen; alleen de lever raakte licht verstoord, maar dat kwam waarschijnlijk door het virus zelf.

Het is de bedoeling dat de Afrikaanse bevolking straks van de nieuwe vinding gaat profiteren. Maar dat niet alleen. Ook in het westen zitten sommigen er met smart op te wachten. Laboranten die met Ebola werken, prikken zich per ongeluk wel eens in de vinger. Soms overlijden ze er zelfs aan, zoals voor het laatst in 2004 in Rusland. Vanwege dat risico zou het onverdraaglijk zijn als we nog langer op een tegengif moeten wachten, aldus een commentator in The Lancet.

Ook met vaccins tegen Ebola worden vorderingen geboekt, maar het probleem daarmee is dat het een half jaar duurt voordat een ingeënte persoon beschermd is. Bij een acute uitbraak of een prikongeluk duurt dat veel te lang.

De vleermuis vormt de meest waarschijnlijke bron van het Ebolavirus. Via speeksel van dit dier, achtergebleven op stukjes aangevreten fruit, raken apen besmet.

Als de mens het virus oploopt, gebeurt dat vaak door contact met karkassen van besmette apen. Zieke mensen zijn bedlegerig en sterven meestal snel. Voordeel daarvan is dat het virus zich niet op grote schaal kan verspreiden.

Deel dit artikel