Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe studentenkamer wordt een stuk kleiner

Home

Sebastiaan Timmermans

Het interieur van het het nieuwe studentencomplex Fraijlemaborg in Amsterdam.© ANP

Om de woningnood onder studenten tegen te gaan, investeert de overheid een miljard euro in de bouw van nieuwe studentenhuizen. Dat moet 16.000 nieuwe kamers opleveren. Die worden wel een stuk kleiner dan nu standaard is.

Dat staat allemaal in het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting (2011-2016) dat vandaag wordt ondertekend.

Tot nu toe is de ondergrens voor nieuw te bouwen studentenkamers 18 vierkante meter. Dat minimum wordt in de plannen van minister Donner van Binnenlandse Zaken losgelaten. Gedacht wordt aan 15 vierkante meter per kamer.

Aantal parkeerplaatsen
Zo kunnen meer studenten worden gehuisvest. Donner hoopt ook externe financiers warm te krijgen voor zijn plannen. Ook worden andere voorwaarden versoepeld, zoals het aantal parkeerplaatsen dat aanwezig moet zijn.

Vooral in populaire studentensteden als Utrecht, Amsterdam, Leiden en Delft moeten studenten lang wachten op een kamer. Doordat het aantal studenten in het hoger onderwijs de komende jaren zal toenemen, wordt de vraag naar studentenkamers alleen maar groter.

Kences, de overkoepelende organisatie van studentenhuisvesters, verhuurt op dit moment 60.000 kamers. Een kwart van de uitwonende studenten woont bij één van de aangesloten organisaties. De rest huurt particulier. Dat kan in een studentenhuis, bij een hospita of een huisbaas zijn. In deze vrije sector kunnen de kamers nog een stuk kleiner zijn en is de huur vaak juist hoger.

Het actieplan is ondertekend door overheden, woningcorporaties en studenten- en onderwijsorganisaties.

Lees verder na de advertentie
Bel van een Leids studentenhuis. © ANP

Deel dit artikel