Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe premier trekt Canada terug uit IS-strijd

Home

De Canadese premier Justin Trudeau verlaat het parlementsgebouw in Ottawa. © EPA

Canada zal niet langer actief deelnemen aan de luchtaanvallen tegen terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak. Dat heeft de kersverse premier Justin Trudeau gezegd in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Obama, die hem belde om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

Het Witte Huis zei dinsdag te hopen dat de nieuwe Canadese regering doorgaat met de steun aan de door de VS geleide coalitie. Maar tijdens de verkiezingscampagne zei Trudeau al dat hij de zes Canadese gevechtsvliegtuigen die nu meedoen in Irak en Syrië wil terughalen. Die boodschap heeft hij nu herhaald.

Wanneer de bijdrage aan de gevechtsmissie precies wordt stopgezet, heeft Trudeau niet gezegd. ,,We zullen onze deelname op een verantwoorde wijze beëindigen."

Trudeau ging met zijn standvastigheid in tegen de wens van Obama. Ze spraken volgens het Witte Huis verder onder meer over de strijd tegen terrorisme, klimaatverandering en het Trans-Pacifisch Partnerschap. Ze besloten wel nadrukkelijk te gaan samenwerken om een 'ambitieus' akkoord te sluiten tijdens de klimaattop in Parijs, later dit jaar.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie