Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe natuurbeschermers hoog in Duurzame 100 2015

Home

Kiekendiefbeschermer Ben Koks staat voor het eerst in de Duurzame 100 van Trouw, op 44. © Jörgen Caris

Kiekendiefbeschermer Ben Koks staat voor het eerst in de Duurzame 100 van Trouw, op 44. Ook de directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel komt nieuw binnen, op 32. Het zijn twee natuurbeschermers-nieuwe-stijl. Koks plaatst de teruggang van de Groninger natuur in internationaal perspectief, terwijl Van den Tweel van een institutionele subsidieorganisatie weer een ledenclub heeft gemaakt, die samen met het bedrijfsleven nieuwe natuur aanlegt én beheert.

Vandaag worden van de zevende Duurzame 100 de nummers 26 tot 50 bekendgemaakt. Vijf nieuwe namen staan er in deze groep van 25, onder wie Koks, oprichter en directeur van Werkgroep Grauwe Kiekendief. Door ingrepen op het Groninger platteland heeft hij het aantal broedparen van deze bedreigde vogel weten op te stuwen van 1 naar 50.

Op plaats 29 staat Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Zij is achttien plaatsen gezakt, mogelijk doordat zij in het voorbije jaar in de Tweede Kamer wat minder zichtbaar was.

Kees van der Leun, directeur van adviesorganisatie Ecofys, eindigt op de 30ste plaats, hij steeg 21 plaatsen. Merijn Everaarts van Dopper staat op plaats 43, hij steeg liefst 43 plaatsen. Nog een fikse stijger: Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation: van 75 naar 35.

Top-25
Naast Koks en Van den Tweel zijn nieuw in deze groep: de Leeuwarder duurzaamheidsambtenaar Bouwe de Boer (op 26), Stef van Dongen van het bedrijf Enviu (31) en directeur strategie van Alliander Pallas Agterberg (46). Morgenavond wordt in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht de top-25 van de Duurzame 100 bekendgemaakt.

Ben Koks komt in zijn werk niet alleen op voor de kiekendief. Het gaat hem niet om die ene soort. Koks haalt z'n neus op voor wat hij noemt 'paapjes-tellers' en 'natuurbeschermers die druk zijn met Rode Lijstjes'. Het gaat hem om het gehele systeem dat onder druk is komen te staan van de intensieve landbouw; en dat is niet typerend voor de 'bloempot Nederland', zo zegt hij, maar een wereldwijd probleem.

Sattelietonderzoek
Om de teruggang van de vogelstand in Oost-Groningen te onderzoeken, reisde Koks naar de Noord-Europese broedgebieden, maar ook naar landen als Tsjaad, Niger en Mali. Hij was de eerste die experimenteerde met langjarig satellietonderzoek waarbij vogels zenders aangebracht kregen waardoor de trekbewegingen zichtbaar werden.

Koks pleit voor 'natuur-inclusieve' landbouw waarin boeren mét de natuur werken. "Maar daar zijn wel andere boeren voor nodig dan de huidige slaven van de bank", zegt hij. Koks introduceerde de afgelopen jaren de term 'vogelakker', percelen van minstens 5 hectare waarop verschillende gewassen worden geteeld, de bodemverbeteraar luzerne groeit, en waar braakstroken insecten trekken.

Lees vandaag in Trouw het hele verhaal van Ben Koks.

Deel dit artikel