Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe miljardensteun voor Franse bank Crédit Lyonnais

Home

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Franse regering staat op het punt opnieuw een miljardenbedrag aan overheidssubsidies in de noodlijdende staatsbank Crédit Lyonnais te pompen. Om welk bedrag het precies gaat, is nog niet duidelijk. De Europese Commissie in Brussel heeft echter verklaard dat mogelijk nog eens dertig miljard franc (10 miljard gulden) nodig is om de bank weer op orde te krijgen.

Zo'n bedrag zou bijna het dubbele zijn van de 16 miljard franc die tot nu toe in Parijs werd genoemd als mogelijke steun om Crédit Lyonnais weer in staat te stellen op eigen benen te staan. De afgelopen jaren was het al tweemaal eerder nodig de bank, die tot voor kort de grootste van Europa was, met financiële injecties overeind te houden. In deze reddingsplannen werd, met instemming van Brussel, voor in totaal 49 miljard franc (16,3 miljard gulden) aan belastinggeld gestoken. Bovendien werd de bank in staat gesteld zich te ontdoen van verliesgevende concernonderdelen.

Het nieuwe beroep op staatssteun, waarover Parijs op dit moment met de Europese Commissie in gesprek blijkt te zijn, verrast te meer, waar eveneens gisteren uitlekte dat Crédit Lyonnais over vorig jaar weer een bedrijfswinst heeft behaald van omgerekend 100 miljoen gulden. Bovendien rekent de bank voor dit jaar naar verluidt zelfs op 1,13 miljard gulden winst, bovenop de eventueel te verlenen overheidssteun. Over de jaren 1992 tot 1994 leed de bank nog verliezen ter waarde van in totaal 21 miljard franc (7 miljard gulden).

Woede

De rivaliserende particuliere Franse bank Société Générale is in reactie op deze berichten in woede ontstoken. Haar topman Marc Viénot eist een “gecontroleerde liquidatie” van de 'gekke Lyonnais', zoals de bank in de volksmond wel wordt genoemd. Over de eerdere staatssteun aan Crédit Lyonnais heeft de Société Générale al een klacht aanhangig gemaakt bij het Europese Hof van justitie in Luxemburg.

Vermoed wordt dat het opzienbarende winstherstel van de bank de Europese Commissie zal aanzetten tot scherpe vragen over de nieuwe ronde staatssteun die Parijs overweegt. De voor concurrentiezaken verantwoordelijke Europees commissaris Karel van Miert heeft al tegenover de Britse krant Financial Times verklaard, dat de bank zeker bedrijfsonderdelen zal moeten afstoten. “Aan de steun zullen voorwaarden worden gesteld, en die zullen strenger zijn.” Om dezelfde reden zag de bank zich eerder al genoodzaakt haar Nederlandse filiaal CLBN te verkopen.

De nieuwe geldinjectie voor de bank zou nodig zijn ter financiering van verliezen op vroegere vastgoedtransacties. Daarnaast zoekt Crédit Lyonnais een goedkopere herfinanciering voor miljardenleningen die de bank bij een eerdere reddingsoperatie moest aangaan. Met het oog op een toekomstige privatisering zou ook het eigen vermogen van de staatsbank nog flink dienen te worden versterkt.

De vraag is of Parijs zich een dergelijke miljardensubsidie kan permitteren, als toch al juist stevig moet worden bezuinigd om te kunnen voldoen aan de voorwaarden tot toetreding aan de Europese monetaire unie.

Deel dit artikel