Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe megafusie: BP en Amoco

Home

Van onze redactie economie

AMSTERDAM - De oliereuzen British Petroleum (BP) en Amoco willen fuseren. Als de bundeling doorgaat, ontstaat het op twee na grootste olie-, gas- en chemieconcern ter wereld. Alleen Shell en Exxon zijn nog groter dan de nieuwe Brits-Amerikaanse combinatie, die de naam BP Amoco zal krijgen.

BP en Amoco maakten hun fusieplannen gisteren bekend. Het Britse bedrijf krijgt zestig procent van de aandelen in handen, Amoco veertig. BP kende vorig jaar een omzet van 71,2 miljard dollar (ongeveer 140 miljard gulden) en was daarmee volgens het Anmerikaanse zakenblad Fortune nummer 20 op de lijst van grootste ondernemingen ter wereld. Amoco stond met een omzet van omgerekend 65 miljard gulden 72-ste op die onlangs gepubliceerde ranglijst. De combinatie BP Amoco zou tot de top tien van grootste ondernemingen behoren en in de buurt komen van het Amerikaanse Exxon (omzet in 1997 ongeveer 245 miljard gulden) en de Nederlands-Britse Maatschappijen der Koninklijke/Shell Groep (255 miljard). Shell wilde gisteren niet reageren.

Qua werknemers is de nieuwe combinatie het op een na grootste olie- en chemieconcern. Bij BP werkten eind vorig jaar 56 450 mensen, bij Amoco ongeveer 43 000. Bij Shell werken momenteel iets meer dan 100 000 mensen. De kans is echter groot dat de fusie veel werknemers van BP en Amoco hun baan kost. Naast groter worden, is het behalen van kostenvoordelen een belangrijk motief voor de fusie. Op terreinen waar de activiteiten van de concerns elkaar overlappen, zullen ongetwijfeld veel banen sneuvelen, al wilden de bedrijven gisteren niet kwijt waar de klappen zullen vallen. BP en Amoco denken in totaal zo'n vier miljard gulden aan besparingen te kunnen boeken. Het speuren naar en produceren van olie en gas zal efficiënter kunnen geschieden, veel productieprocessen kunnen worden gestroomlijnd.

Het Amerikaanse Amoco, opgericht in 1889, produceerde vorig jaar gemiddeld 637 000 vaten ruwe olie per dag. De productie van BP, opgericht in 1909, lag op 1,25 miljoen vaten. Hun gezamenlijke productie van 1,88 miljoen vaten lag nog ruim onder die van Shell: dat produceerde vorig jaar gemiddeld 2,3 miljoen vaten per dag. Op het gebied van aardgas is Amoco met een gemiddelde dagelijkse productie van ruim vier miljard kubieke voet veel groter dan BP, dat 1,6 miljard kubieke voet produceerde. Bij Shell stond de teller vorig jaar op 8 miljard kubieke voet per dag. Amoco is de grootste gasproducent van de VS.

Beide concerns zijn in veel landen actief, al ligt bij Amoco de nadruk sterk op de Verenigde Staten en is BP in Noord-Amerika niet zo groot. Amoco speurt in twintig landen naar olie en gas (BP: 16) en produceert de brandstoffen in 14 landen (BP: 11). De 9 300 benzinestations van Amoco bevinden zich allen in de VS, BP heeft er wereldwijd 17 900. In Nederland heeft het concern zijn stations samengevoegd met die van Mobil.

Als Amoco de fusie afblaast (of zijn aandeelhouders dat doen) moet het bedrijf aan BP maximaal twee miljard gulden vergoeding betalen. Ziet BP af van de fusie dan moet BP een soortgelijk bedrag aan Amoco overmaken. Het hoofdkwartier van BP Amoco komt in Londen, BP-topman John Browne gaat de scepter zwaaien.

Deel dit artikel