Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe koning van Tonga nu officieel gekroond

Home

(Novum/AP) - Koning George Tupou V van Tonga is vrijdag officieel gekroond tot de 23e monarch van het Polynesische eilandenrijk. Eerder deze week werd George V al door de stamhoofden van Tonga gekroond. Zoals de traditie wil, nam de koning tientallen geroosterde varkens en manden met fruit in ontvangst, waarna hij kava met de stamhoofden dronk. "Vanaf dat moment was zijne majesteit koning van Tonga", zei een woordvoerder van het paleis.

Koning George V wil geen absolute macht zoals zijn twee jaar geleden overleden vader. Hij heeft besloten het regeren grotendeels aan de premier over te laten, zei zijn woordvoerder maandag.

Sinds de dood van koning Taufa'ahau Tupou IV, die meer dan veertig jaar aan de macht was, werd in Tonga de roep om democratische hervormingen steeds luider. Hoewel de nieuwe koning beloofde aan die roep gehoor te geven, zat er weinig schot in de zaak en nam het ongeduld onder de bevolking toe. Eind 2006 mondde een betoging voor meer democratie uit in rellen, waarbij acht doden vielen en veel schade werd aangericht. Na dat incident werd de kroningsceremonie uitgesteld.

Zijn woordvoerder liet weten dat de koning van plan is zich voortaan 'volstrekt onpartijdig' op te stellen in overleg met kabinetsministers en zich zal onthouden van persoonlijk commentaar over politieke onderwerpen. Ook heeft hij beloofd zijn belangen in een aantal staatsbedrijven van de hand te doen. Vorige week werd tevens een commissie in het leven geroepen om de staatsvorm in de grondwet te veranderen. Die aanpassing zal waarschijnlijk pas na de verkiezingen in 2010 worden doorgevoerd.

George V heeft in de aanloop naar zijn kroning aangegeven dat hij af wil van zijn imago als playboy, dat hij opbouwde in zijn tijd als kroonprins. Zo liet hij zich in die periode over het eiland rijden in een geimporteerde Londense taxi. Ook zei hij definitief af te willen rekenen met het met schandalen gevulde verleden van de koninklijke familie en het vertrouwen van het volk te willen herstellen.

Tonga ligt halverwege Australie en Tahiti in de Grote Oceaan en heeft 108.000 inwoners. In het bijna feodale Polynesische eilandenrijk heeft de koninklijke familie sinds 1845 met absolute macht geregeerd.

Deel dit artikel