Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe druk 'Een man tegen de Staat' aangepast

Home

(Novum) - Journalist Alexander Nijeboer is een schikking overeengekomen met staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA). Een door de staatssecretaris aangespannen bodemprocedure is daarmee van de baan, zo laat Nijeboer vrijdag weten.

In zijn boek 'Een man tegen de Staat' over de strijd van oud-militair en klokkenluider Fred Spijkers schrijft Nijeboer dat Van der Knaap de Tweede Kamer twintig keer heeft voorgelogen, waarbij hij mogelijk valsheid in geschrifte zou hebben gepleegd. Passages over de vermeende valsheid in geschrifte zullen in toekomstige drukken worden geschrapt. Dat de staatssecretaris de Kamer veelvuldig zou hebben voorgelogen, blijft gehandhaafd.

Opzet is een belangrijk criterium voor valsheid in geschrifte, zo stelt Nijeboer op de website www.eenmantegendestaat.nl. Hij zegt met de staatssecretaris overeengekomen te zijn dat opzet niet is aangetoond. Nijeboer schrijft goed te kunnen leven met de schikking, maar zegt verbaasd te zijn over 'het grof geschut' dat Van der Knaap van stal haalde. "Twee peperdure landsadvocaten op een bodemprocedure zetten tegen een journalist die misstanden waarneemt en opschrijft, vind ik buitenproportioneel."

Al eerder werd de inhoud van het boek met succes bestreden. In oktober voorkwam de toevoeging van een inlegvel waarop staat dat de schrijver afstand doet van grievende passages over oud-minister van Defensie Job de Ruiter (CDA) een kort geding.

Nijeboer beschrijft in het boek de strijd voor eerherstel en erkenning van Spijkers. Munitiespecialist Rob Ovaa kwam 23 jaar geleden om het leven bij een ongeluk met een landmijn. Het ministerie van Defensie wist voor het ongeval al dat het betreffende type mijn onbetrouwbaar was. De defensieleiding stuurde voormalig maatschappelijk werker Fred Spijkers naar de weduwe om te zeggen dat haar man door eigen schuld om het leven was gekomen, maar Spijkers weigerde te liegen. Dat was het begin van een langdurige strijd van Spijkers en de weduwe Ovaa met de defensieleiding.

Tegen de auteur loopt nog een hoger beroep van oud-topmilitair Diederik Fabius. De voormalig commandant van de Koninklijke Marechaussee spande in februari een kort geding aan tegen Nijeboer en diens uitgeverij Papieren Tijger. Fabius stelt volgens Nijeboer dat het boek 'grievende passages' bevat waarvan de oud-militair zegt veel last te hebben. Nijeboer noemt de oud-militair in het boek onder meer de 'lijkenruimer' van minister De Ruiter. De voormalig opperbevelhebber van de Koninklijke Marechaussee eiste een verschijningsverbod, een rectificatie en een schadevergoeding van ruim tienduizend euro, maar werd op alle punten in het ongelijk gesteld.

Nijeboer zegt zich door de schikking met Van der Knaap volledig te kunnen richten op de zaak-Fabius, ook al klaagde hij eerder over financiele problemen. Zo zegt hij zijn Amsterdamse appartement te hebben verkocht om een deel van de rechtsgangen te kunnen betalen. Vorige maand zegden journalistenvakbond NVJ en vakcentrale FNV 'een aanzienlijk bedrag' toe om de auteur financieel te ondersteunen.

Deel dit artikel