Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuw Wereldtijdschrift

Home

Het Nieuw Wereldtijdschrift dat na de dood van hoofdredacteur Herman de Coninck, in de zomer van 1997, reddeloos achterbleef en maar geen uitgever kon vinden die het voortbestaan ervan wou garanderen, is door een vernuftige constructie alsnog van de ondergang gered. Het eerste nummer, in een totaal andere gedaante dan voorheen, is gratis geleverd bij de Vlaamse krant De Morgen van 30 mei. Het NWT is dus in eerste instantie een maandelijkse bijlage van een dagblad geworden, op zichzelf niet verwonderlijk voor een tijdschrift dat altijd veel deed aan maatschappij, politiek, architectuur, fotografie, cultuur in de breedste zin van het woord. Daarnaast kan men er zich ook afzonderlijk op abonneren.

Het uiterlijk is aangepast aan een maandelijkse leesbijlage. De inhoud is nog heel herkenbaar NTW, zij het dat er nu veel meer (kleuren)advertenties in staan. Er is een maandelijks foto-essay, de bespreking van een zelfgekozen foto, dit keer door Cyrille Offermans. Het romanfragment komt uit de nog in wording verkerende roman van Oscar van den Boogaard. Het reisverhaal is van niemand minder dan Cees Nooteboom, die een besneeuwd Zürich bezoekt. Schitterend zijn de maar liefst acht nieuwe gedichten van Willem-Jan Otten. Stefan Hertmans schrijft een lang gedicht bij een detail van een schilderij van Goya. In het spoor van Ted Hughes en Sylvia Plath treedt Peter Nijmeijer; hij vertaalde ook een paar van de geruchtmakende autobiografische gedichten van Hughes over zijn relatie met Plath. Men ziet, een nummer dat er wezen mag, een heropgestaan en ten dele ook redactioneel vernieuwd NWT, waarvan nu Frank Albers en Bernard Dewulf de hoofdredactie vormen.

Deel dit artikel