Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuw meldpunt misbruik begint op 1 oktober

Home

Op 1 oktober gaat het nieuwe meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik in het heden en verleden van start. Dat zei een woordvoerder van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid vandaag.

Het geld is geregeld en het plan moet alleen nog verder worden uitgewerkt, aldus de woordvoerder. Het nieuwe meldpunt wordt ondergebracht bij Slachtofferhulp Nederland, voegde hij eraan toe.

Haast
Rieke Samson-Geerlings, de voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar misbruik en geweld in overheidsinstellingen en pleeggezinnen, riep woensdag in dagblad Trouw de staatssecretaris nog op haast te maken met de realisatie van het meldpunt. Daar is volgens haar grote behoefte aan.

Het werk van haar commissie zit er op 8 oktober op. Een meldpunt dat speciaal voor de commissie is ingesteld, houdt dan op te bestaan. Bij het tijdelijke meldpunt zijn al 800 meldingen van misbruik binnen. Dat is vermoedelijk 'het topje van de ijsberg', aldus Samson.

Het Steunpunt Huiselijk Geweld, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, de Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg, en de ministeries van Volksgezondheid en Justitie hebben dinsdag over het nieuwe meldpunt overlegd. Samson meent dat ze wel de tijd nemen: 'Je hebt zo'n meldpunt niet zomaar van de ene op de andere dag geregeld'. De woordvoerder van Veldhuijzen van Zanten zegt er 'absoluut' zeker van te zijn dat het nieuwe meldpunt op 1 oktober in werking treedt.

Eerste opvang
De commissie-Samson is ingesteld in navolging van de commissie-Deetman die onderzoek deed naar seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen. Tijdens het onderzoek van beide commissies werd duidelijk dat slachtoffers niet altijd weten waar ze met hun problemen terechtkunnen. Het nieuwe meldpunt moet daar een oplossing voor bieden. Het vormt een eerste opvang en gaat mensen doorverwijzen naar de juiste instanties of lotgenotenorganisaties.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie