Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuw in de strijd tegen de sjoemelende shoarmazaak: meldpunt 'halalmisbruik'

Home

Robin de Wever

'Halal-rookworsten' in de schappen van 'El Hema', een Amsterdams kunstproject over een fictieve Arabische variant op de HEMA. De winkelketen maakt zich voor zover bekend niet schuldig aan gesjoemel met halalvlees. © anp

Shoarmazaken die halalburgers met varkensvlees verkopen, supermarkten die zonder controle hun vlees halal noemen. In islamitische kring gaan zo veel geruchten rond over gesjoemel met de rituele slacht dat een groep bezorgde moslims zelf orde op zaken probeert te stellen. Wie getuige is van gesjoemel kan voortaan terecht bij het Meldpunt Halalmisbruik.

Het online loket wordt bestierd door enkele vrijwillige 'professionals', vertelt initiatiefnemer Abdelhakim Chouaati. Zij onderzoeken of klachten gegrond zijn en publiceren hun bevindingen op de website van het meldpunt, Halalpolitie.nl.

Chouaati: 'Er wordt zo veel gesjoemeld. Veel fabrikanten gebruiken halal-certificaten, maar het is zelden duidelijk waar die voor staan. De moslimconsument weet niet wie hij kan vertrouwen.' Het meldpunt hoopt tips te krijgen van restaurant- en slachtmedewerkers die op wanpraktijken zijn gestuit. Vlees voldoet alleen aan de islamitische reinheidsvoorschriften als het dier tijdens het slachten nog in leven is. Varkensvlees is altijd onrein.

'Halalfraudeur' al meermaals veroordeeld
Het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde constateerde negen jaar geleden na een steekproef dat lamsdöner soms rund- en varkensvlees bevat. Een Bredase vleeshandelaar is de afgelopen jaren meermaals veroordeeld omdat hij paardenvlees verkocht als halal rundvlees.

Restaurants en cafetaria's laten zich volgens Chouaati redelijk eenvoudig controleren. 'Onze testkits vertellen direct of een vleesmonster varkens-DNA bevat. Slachthuizen kunnen we aanspreken op hun morele verplichting tot transparantie. We vragen ze welke slachtmethode ze gebruiken en of ze hun slacht laten controleren door derden.'

Het meldpunt heeft geen speciale onderzoeksbevoegdheden, erkent Chouaati. 'Maar met pressie en waarheidsvinding kom je al een heel eind. Bedrijven hebben belang bij openheid. Veel islamitische consumenten zullen het zekere voor het onzekere kiezen als een firma niets wil loslaten over haar slachtwijze. De vrees voor omzetdaling is groot.'

Ervaring met boze advocaten
Op zijn website publiceert Chouaati al enige tijd kritische columns over de Nederlandse halalmarkt. Vorig jaar kwam hij in aanvaring met het Zuid-Hollandse slachthuis Clazing, dat hem aanklaagde voor smaad. Later trok het die aanklacht weer in. 'Daar trekken we lering uit', vertelt hij. 'We gaan iedere klacht grondig checken. Publiceren doen we alleen als we zeker zijn van onze zaak.'

Het meldpunt wordt gesteund door de grootste islamitische koepelorganisatie, het Contactorgaan Moslims en Overheid. Dat is momenteel bezig met opzetten van een eigen halal-keurmerk. 'Joden hebben het keurproces heel goed geregeld', vindt Chouaati. Koosjere slacht wordt gecontroleerd door rabbinale instituten. Zij bepalen wat wel en niet koosjer mag heten. 'Zo'n model moeten wij moslims termijn ook gaan gebruiken.'

Lees verder na de advertentie

 
Er wordt zo veel gesjoemeld. Veel fabrikanten gebruiken halal-certificaten, maar het is zelden duidelijk waar die voor staan
Initiatiefnemer Abdelhakim Chouaati

Deel dit artikel