Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuw gevecht over kostbaar kankermedicijn

Home

(TROUW)

Zorginstituut: Pertuzumab niet in pakket

Minister Edith Schippers (volksgezondheid) laat uitzoeken bij welke patiënten nieuwe kankermedicijnen het best aanslaan.

Ze stelt daarvoor tien miljoen euro ter beschikking. Dat maakte ze bekend in haar visie op het geneesmiddelenbeleid, die ze gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Ze herhaalt daarin ook haar plan om samen met andere Europese landen farmaceuten te dwingen tot meer openbaarheid en lagere prijzen - een voornemen dat ze eerder aankondigde in deze krant.

Schippers bereikte donderdag met de farmaceuten een akkoord waarmee een aanvankelijk duur longkankermedicijn, nivolumab, alsnog per 1 maart in het basispakket kan. Nog deze maand opende het Zorginstituut, de raadgever van Schippers voor dat basispakket, een nieuw gevecht over de prijs van een kankermedicijn.

Het middel pertuzumab, voor uitgezaaide borstkanker, is voorlopig veel te duur om in dat basispakket te komen. Het verlengt weliswaar het leven van patiënten - gemiddeld met zestien maanden - maar het Zorginstituut becijferde de kosten op 150.000 euro per gewonnen levensjaar. Dat is bijna het dubbele van de 80.000 euro die inmiddels als maximum wordt gesteld. En nog hoger dan de 134.000 euro per jaar die longmedicijn nivolumab aanvankelijk kostte.

In het akkoord van deze week wist Schippers een flinke korting voor nivolumab te bedingen. Hoeveel is onbekend: de fabrikant eiste geheimhouding.

Pertuzumab en nivolumab bieden een immunotherapie: die ondersteunen het immuunsysteem van de patiënt zodat dit de kankercellen beter kan weerstaan.

Bij lang niet iedere patiënt slaat dit aan. Dat is een van de oorzaken dat de kosten per gewonnen levensjaar op dit moment hoog uitvallen.

Deel dit artikel