Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Niet meer werken, maar leren

Home

Christoph Schmidt

Indiase kinderen aan het werk in een steenfabriek. © EPA

Het fenomeen kinderarbeid zal er niet van de ene op de andere dag door verdwijnen, maar een symbolische doorbraak is het zeker. De Indiase regering wil een officieel verbod op arbeid voor kinderen onder de 14 jaar, en een verbod op gevaarlijk werk voor kinderen tussen de 14 en de 18 - die geen kinderen meer worden genoemd, maar 'adolescenten'.

Beide kamers van het Indiase parlement moeten het wetsvoorstel nog goedkeuren. Het zou gaan om de ingrijpendste wijziging van de Wet op Kinderarbeid sinds 1986. Die staat het kinderen onder de 14 toe om werk te verrichten, als dat maar geen gevaarlijk werk is zoals in de mijnbouw, de tabaksindustrie en de chemie. India is daarmee één van de acht landen in de wereld waar kinderarbeid bij wet is toegestaan.

In 2006 werden de regels iets aangescherpt: vanaf toen mochten kinderen formeel niet meer ingeschakeld worden als hulp in de huishouding, in restaurants langs de weg en in theestalletjes.

Als de nieuwe wet van kracht wordt, komt er een gevangenisstraf van maximaal twee jaar te staan op het te werk stellen van een kind, of een boete van 50.000 roepies (ruim 700 euro), of allebei. Recidivisten kunnen drie jaar cel krijgen.

Huishoudens afhankelijk van werkende kinderen
Kinder- en mensenrechtenorganisaties juichen de stap van de Indiase regering toe, maar houden wel hun hart vast als het gaat om de naleving. Dat neemt niet weg dat er iets ingrijpends is veranderd in het denken van de Indiase autoriteiten. Voor het eerst wordt vastgelegd dat kinderen onder de 14 jaar op school behoren te zitten. Tot nu toe waren beleidsmakers tegen een verbod op kinderarbeid, met het oog op de vele extreem arme huishoudens die, om te overleven, afhankelijk zijn van hun werkende kinderen.

Nu is de balans kennelijk doorgeslagen naar het belang van onderwijs. Ook de razendsnelle ontwikkeling van de Indiase economie speelt een rol, vooral de internationale reputatie die steeds meer in het geding komt. India zal kinderarbeid op zeker moment wel móeten afschaffen, wil het op de internationale podia serieus worden genomen.

28 miljoen kinderen
Over het aantal jonge kinderen dat in India arbeid verricht, lopen de schattingen wijd uiteen. Volgens de officiële statistieken werkten in 2009 bijna 5 miljoen kinderen tussen de 5 en de 14 jaar. Maar VN-kinderorganisatie Unicef schat hun aantal op 28 miljoen. Twee derde van hen werkt in de landbouw.

"Een welkome beslissing", zegt advocaat en mensenrechtenactivist Vrinda Grover in The Times of India over de ommezwaai van de regering. "Maar om dit te laten werken in de praktijk, moet de regering ook zorgen voor voedsel, onderwijs en gezondheidszorg voor kinderen, en werk voor de ouders. De regering moet een holistische benadering hanteren."

The Times of India is in een eigen commentaar ook kritisch. "We zouden onszelf voor de gek houden als we denken dat de juiste wet de oplossing is. India heeft sommige van de beste wetten van de wereld, samen met een afgrijselijke staat van dienst op het gebied van naleving."

Lees verder na de advertentie

Armoede niet enige oorzaak van kinderarbeid
Bijna dagelijks staan in de Indiase pers schrijnende verhalen over uitgebuite, mishandelde of opgesloten kinderen. Ook gisteren was het weer raak, met het bericht dat 28 kinderen waren bevrijd uit twee illegale kindertehuizen in de deelstaat Orissa, aan de noordoostkust van India. De kinderen waren te werk gesteld op nabijgelegen rijstvelden, in plaats van dat ze naar school werden gestuurd. De autoriteiten willen de verantwoordelijken vervolgen.

Uit een deze week gepubliceerd onderzoek naar kinderarbeid in de miljoenenstad Bangalore blijkt dat armoede niet de enige oorzaak is van kinderarbeid. Andere factoren zijn familieruzies of slechte behandeling door ouders. Ook mishandeling door leraren kan voor een kind een reden zijn om een rijstveld te verkiezen boven school.Deel dit artikel