Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Niet alleen voor leerlingen, ook voor leraren is het examen een worsteling

Home

Peter-Arno Coppen

© anp
Taal

De eindexamens zijn begonnen, en dus ook de tijd van de worstelingen met de taalregels. En dan bedoel ik niet alleen bij de leerlingen, maar juist onder leraren. 

De leraren Nederlands moeten namelijk niet alleen beoordelen of een vraag juist is beantwoord, maar ook of dit in correct Nederlands is gebeurd. Bij andere schoolvakken is dit blijkbaar niet zo belangrijk, dus waar gaat dit over?

Lees verder na de advertentie

Maar goed, het gevolg is dat sommige leraren Nederlands met haviksogen de handgeschreven bedenksels van hun leerlingen zitten na te speuren op mogelijke taalfouten. Want taalfouten leiden tot puntenaftrek. 

Daarbij worden lang niet altijd de officiële voorschriften gevolgd: 'een aantal mensen zeggen' wordt rustig fout gerekend, net als zogenaamd overbodige woorden ('om'), of omdat/ doordat-verwisseling. Samentrekkingen worden ten onrechte veroordeeld, beknopte bijzinnen worden al te snel als foutief bestempeld en bij een los handschrift wordt een aaneen te schrijven woord gemakkelijk los gelezen. 

De leerling moet maar het geluk hebben dat een tweede corrector een fout weer goedkeurt.

Hond en stok

Het sterkste voorbeeld van deze correctiezucht is het verhaal van een leraar die bij een meerkeuzevraag een kleine letter a fout rekende omdat in het correctievoorschrift een hoofdletter stond. Ik heb altijd gedacht dat dit een broodje-aapverhaal was, maar vorige maand sprak ik een docente die dit werkelijk had meegemaakt.

Moeten taalregels dan niet gerespecteerd worden? Natuurlijk wel, maar voor correct Nederlands bestaan geen duidelijke correctievoorschriften. En wie een hond wil slaan, vindt licht een stok. 

Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Een taaltip? Mail aan p.a.coppen@let.ru.nl

Deel dit artikel