Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nicolaas Matsier krijgt eindelijk een literaire prijs

Home

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - In de rechterjaszak van Nicolaas Matsier hebben de laatste tijd heel wat dankwoorden gezeten. Maar hij hoefde ze nooit voor te lezen: elke boekenprijs waarvoor hij was genomineerd ging aan zijn neus voorbij. Gisteren kon de toespraak eindelijk tevoorschijn komen, want Matsier kreeg de Mekka-prijs 1995 voor zijn roman 'Gesloten huis'.

De schrijver ontving de onderscheiding van de literaire kritiek gisteren tijdens een persbijeenkomst bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar in Amsterdam. De persoonlijke toptien van ruim tachtig Nederlandse en Vlaamse recensenten vormen de basis voor deze toekenning. Aan de Mekkaprijs is geen geldbedrag verbonden. De winnaar krijgt alleen een wisselbeker.

Vingerafdrukken

De vingerafdrukken van Donna Tartt waren nog zichtbaar op de trofee voor Nicolaas Matsier. De Amerikaanse schrijfster kreeg de enorme bokaal vorig jaar voor 'De verborgen geschiedenis'. In 1993 ging de prijs naar Harry Mulisch voor 'De ontdekking van de hemel', maar hij weigerde de beker terug te geven.

Nicolaas Matsier noemde de uitverkiezing van een grote verzameling beroepslezers de meest onweerstaanbare prijs op boekengebied. “Maar eigenlijk spijt het me dat ik hem krijg”, zei hij spottend, “want nu ben ik mijn status kwijt.” De auteur doelde op de rel rond de AKO Literatuur Prijs waarvoor hij vorig jaar evenveel punten had als de uiteindelijke winnaar G. L. Durlacher. Ook bij de Gouden Uil die afgelopen zaterdag in Brussel werd uitgereikt, viste hij achter het net; Adriaan van Dis werd de winnaar met 'Indische duinen'.

Mekka-Jaarboek

De uitreiking van de prijs voor Matsier viel samen met het verschijnen van het Mekka-Jaarboek voor lezers 1995. Dat is volgens Van Nijgh & Van Ditmar hèt literaire naslagwerk, dat dit jaar voor de vierde keer verschijnt. Het boek biedt het belangrijkste nieuws van het afgelopen jaar en blikt vooruit op wat komen gaat. Ook bevat het de top-honderd van Nederlandse en Vlaamse recensenten. Op de eerste tien plaatsen staan allemaal Nederlandse en Vlaamse schrijvers met uitzondering van de nieuwe vertaling van 'Ulysses' van James Joyce door Paul Claes en Mon Nys.

Met veel toeters en bellen vond afgelopen zaterdag in Dordrecht nóg een prijsuitreiking plaats: Anna Enquist kreeg de Debutantenprijs 1994 voor de roman 'Het Meesterstuk'. Aan de onderscheiding is een bedrag van 10 000 gulden verbonden. De prijs wordt bij toerbeurt beschikbaar gesteld en uitgereikt door de initiatiefnemende steden Delft, Dordrecht, Gent, Gouda en Leiden.

Deel dit artikel