Netanyahu wil 4 september naar de stembus

home

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en kabinetssecretaris Zvi Hauser. © reuters

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil dat de vervroegde parlementsverkiezingen plaatsvinden op 4 september. Dat liet hij vandaag weten.

Hij heeft een wetsvoorstel ingediend om het parlement te ontbinden. Het voorstel wordt later maandag besproken. Netanyahu riep gisteren op tot de vervroegde verkiezingen.

De Israëliërs zouden eigenlijk in oktober volgend jaar naar de stemlokalen gaan. Netanyahu wil de verkiezingen vervroegen om zijn positie te versterken en zijn populariteit te verzilveren. Zijn Likudpartij zou volgens de peilingen veruit de grootste partij in de Knesset, het parlement, worden.

Recente peilingen geven aan dat de Likud-partij van Netanyahu op minstens een kwart van de 120 zetels in de Knesset kan rekenen en daarmee de grootste fractie zal vormen. Ze geven ook aan dat Netanyahu een gematigder coalitie zou kunnen formeren dan de huidige regering van haviken, een die wellicht eerder geneigd zou zijn concessies te doen aan de Palestijnen.

De vervroeging van de verkiezingen wakkert ook de speculaties aan over een mogelijke Israëlische aanval op het nucleaire programma van Iran. Israël vermoedt dat Iran heimelijk werkt aan kernwapens en heeft herhaaldelijk gezinspeeld op een militaire actie om dat te voorkomen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie