Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Netanyahu: Hamas heeft tieners ontvoerd vs. Hamas: Israël saboteert verzoening

Home

Redactie

Een Palestijnse familie kijkt naar Israëlische soldaten die patrouilleren door Hebron © ap

Hamas is verantwoordelijk voor de ontvoering van de drie tieners die sinds donderdagavond worden vermist. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag gezegd. Het Israëlische leger heeft vanochtend ongeveer tachtig Palestijnen aangehouden in verband met de verdwijning, onder wie leden van Hamas.

Hamas prees vandaag de ontvoering, maar heeft deze niet opgeëist. De drie tieners, onder wie een Amerikaanse jongen van 16, zijn waarschijnlijk meegenomen toen ze van school naar huis aan het liften waren.

Netanyahu houdt de Palestijnse regering verantwoordelijk, maar deze ontkent schuld. Volgens de Palestijnen verdwenen de jongeren in gebied dat onder Israëlisch gezag staat.

Het extremistische Hamas heeft in het verleden vaker Israëlische burgers ontvoerd. De beweging vormde eerder deze maand een eenheidsregering met Fatah, de organisatie van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Israël en het Westen zien Hamas als een terroristische organisatie.

Poging verzoening te saboteren
Hamas op zijn beurt ziet in de opmerkingen van Netanyahu het bewijs dat hij probeert 'de Palestijnse verzoening te saboteren''. Hamas noemt de beschuldiging van de Israëlische premier dat Hamas achter de ontvoering zit belachelijk.

Hamas zegt dat Israël bij de omvangrijke zoekoperatie ruim 80 afgevaardigden van Hamas, leiders en studenten heeft opgepakt op de Westoever. De beweging roept de internationale gemeenschap op in te grijpen tegen deze 'misdaden'.

Netanyahu is fel tegenstander van de onlangs geïnstalleerde regering van nationale eenheid van de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas.

Lees verder na de advertentie
© epa
© ap
© afp

Deel dit artikel