Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nepshops leveren criminelen goud op

Home

Marco Visser

© Trouw

Het is criminelen niet ontgaan dat steeds meer mensen hun producten via internet bestellen. Met namaak webshops pikken zij een graantje mee van de toegenomen handel.

"We zien in de internetcriminaliteit een verschuiving naar namaak webshops", zegt Bas Ketelaars van de Stichting Stop internetoplichting. "De site van Marktplaats wordt gebruikt om bezoek naar de webshop te lokken. Vooral met gehackte accounts van Marktplaats. Dat is echt hot."

Oplichters kijken vooral naar particulieren die al jaren spullen op Marktplaats verkopen en daar een goede naam hebben opgebouwd. De oplichter stuurt die persoon een mailtje uit naam van Marktplaats met de vraag: 'We zien dat u uw wachtwoord heeft veranderd. Klopt dat, dan hoeft u niets te doen. Klopt dat niet, klik dan op deze link.' De Marktplaatsverkoper komt dan uit bij een namaak-Marktplaats waar hij zijn echte wachtwoord moet bevestigen. Zo krijgen oplichters toegang tot zijn account.

Via dit account plaatsen de criminelen zo'n duizend advertenties met een link naar de nepshop, het liefst eentje met een vertrouwde naam. In plaats van Bcc gebruiken zij bijvoorbeeld Bcc-winkel . "Wij proberen die advertenties snel van Marktplaats af te krijgen, maar toch trappen honderden mensen erin", zegt Ketelaars. "Criminelen hebben maar een paar dagen nodig om tot 50.000 euro binnen te roven." Daarom plaatsen ze het liefst op vrijdag hun advertenties. Dat geeft hen extra tijd voordat de site wordt geblokkeerd en de banken actie ondernemen.

Katvangers
De oplichters maken uiteraard geen gebruik van hun eigen betaalrekening. Daarvoor gebruiken ze katvangers. "Ze ronselen bankpasjes", zegt Ketelaars, "vaak van mensen in kwetsbare posities. Die bieden ze geld in ruil voor toegang tot hun bankrekening. Het liefst hebben ze een ING-nummer. Dan is een pasje niet nodig. De TAN-code (eenmalig wachtwoord in cijfers voor overboekingen, red), de pincode en een mobiel nummer: dan kun je geld overmaken zonder steeds contact te maken met je slachtoffer."

De banken zijn alerter geworden op internetfraude, toch blijven zij volgens Ketelaars te terughoudend met blokkeren. Banken ondernemen niets zonder aangiftes. Voordat de aangiftes binnen zijn, zijn er al snel een paar dagen voorbij. Criminelen hebben dan hun slag al geslagen.

Aangiftes waar je weinig aan hebt
Komen de aangiftes binnen, dan blijven banken terughoudend, zegt Ketelaars. "Soms verschenen voor een bankrekeningnummer honderd aangiftes en dan nog aarzelde de bank een blokkade te zetten. We hebben de banken aangesproken op hun eigen voorwaarden. Die stellen dat bij een vermoeden van oplichting een nummer geblokkeerd kan worden. Dat ligt juridisch erg moeilijk, kregen we te horen. Met het tv-programma 'Kassa' hebben ze daarop een uitzending gemaakt. Dat bracht enige verbetering. Toch blijft het moeizaam. Hun starre houding stuit ons wel eens tegen de borst."

Soms hebben katvangers niet eens door dat hun rekening wordt gebruikt door criminelen. Die lokken via advertenties thuiswerkers. Maar 'om snel geld te verdienen', moet er bijvoorbeeld speciale software op de computer van de thuiswerker geïnstalleerd worden. Het laat zich raden dat die software vooral oog heeft voor de bankgegevens.

Die advertenties voor thuiswerken waren te vinden op sites als Speurders en Marktplaats, maar ook op de vacaturesite van het UWV: Werk.nl. De dienst heeft er een team op gezet om de echtheid van vacatures te controleren. Sindsdien is het aantal meldingen van fraude sterk teruggelopen.

Jonkies
De oplichters die via vacatures, advertenties op Marktplaats en nepshops voor tienduizenden euro's incasseren, zijn voor Ketelaars geen onbekenden. "Jongens tussen de 18 en 25, vaak met een mbo-opleiding, afstudeerrichting ICT. Ze hebben allemaal een eigen functie in de organisatie. De één zorgt voor de bankpasjes, de ander maakt de webshop. De politie weet wie het zijn, maar het harde bewijs ontbreekt. Wij kunnen mensen uit de tent lokken met valse mailtjes, maar die gelden bij de rechter niet als bewijs."

Lees verder na de advertentie
Criminelen hebben maar een paar dagen nodig om tot 50.000 euro binnen te roven.

Bas Ketelaars, Stichting stop internetoplichting

Deel dit artikel

Criminelen hebben maar een paar dagen nodig om tot 50.000 euro binnen te roven.

Bas Ketelaars, Stichting stop internetoplichting